Beginnen met Affiliate Marketing: In 5 Stappen naar Succes!

Je wilt graag een online inkomen gaan opbouwen en zo meer financiële vrijheid hebben. Of zelfs financieel onafhankelijk worden. Eén van de verdienmodellen welke hiervoor absoluut niet mag ontbreken is affiliate marketing.

Affiliate marketing is namelijk uiterst ideaal om dit doel waar te maken. Er zijn geen grote investeringen nodig en wanneer de basis opgezet is kost het onderhouden van een affiliate website je enkele uren per week. Soms zelfs minder.

Maar hoe werkt het precies? In deze handleiding vind je alles over hoe je zelf kunt beginnen met affiliate marketing en hoe je jouw eerste website opzet.

In simpele duidelijke taal, zonder dat je het overzicht kwijtraakt, vastloopt of gelijk wil opgeven.

Wat is affiliate marketing?

Voordat we verdergaan geef ik je eerst een korte introductie in affiliate marketing. Wat is het precies, hoe werkt het en hoe verdien je er geld mee?

Affiliate marketing houd in dat je producten promoot van anderen waarvoor jij een commissie krijgt per aangebrachte verkoop. Dit doe je vrijwel altijd via een eigen website.

In de praktijk ziet dat er zo uit:

 1. Stel jij hebt een website over honden met tips, trucs en andere informatie over/voor honden

In 5 stappen beginnen met affiliate marketing

1. Je niche en markt kiezen

Je begint met het kiezen van je niche oftewel deelmarkt. Een belangrijk onderdeel van je voorbereiding. Want als je voor jezelf geen duidelijke niche kiest om mee te beginnen maak je het jezelf onnodig moeilijk.

De Ultieme Gids Naar 4000 Euro Per Maand

Download mijn ultieme gids naar 4000 euro per maand met winstgevende websites. Ontdek mijn methode + strategie en kopieer deze 1-op-1 voor jezelf.

Een niche is dus een deelmarkt. Ik zal je wat voorbeelden geven:

 • Elektrische auto’s is een niche in de automarkt
 • Stedentrips naar Portugal is een niche in de reisbranche
 • Halsbanden voor honden is een niche in de honden/huisdieren markt

Kies een niche welke je zelf goed kent

Het slimste is om een niche te kiezen welke je zelf goed kent. Of waar je in elk geval interesse in hebt. Zo is het makkelijker én leuker om content hierover te maken en publiceren.

Niches die bij jou passen kunnen onder andere zijn:

 1. Je hobby’s
 2. De sport(en) die je doet
 3. Dingen van je werk
 4. Alle andere dingen waar je in ieder geval interesses in hebt

Bekijk ook: Stappenplan om een goede niche te vinden

Populaire en bekende niches

Je kunt er ook voor kiezen om een affiliate website te maken gericht op bekende en populaire niches. De zogenoemde evergreen niches: niches waar altijd geld te verdienen valt.

Voorbeelden van evergreen niches
 1. Dating & relaties
 2. Geld & Financieel
 3. Huisdieren
 4. Persoonlijke ontwikkeling
 5. Gezondheid
 6. Technologie & Gadgets
 7. Reizen & Travel
 8. Lifestyle
 9. Business & Marketing

Begin dus niet overhaast in een niche die je niet goed kent en weinig tot geen interesse in hebt.

Het is veel effectiever een niche te kiezen die bij jou past en waar je vette content voor kunt maken om zo succes te behalen.

2. Je affiliate website opzetten

Het opzetten van een affiliate website of blog stelt tegenwoordig niet zo veel voor. De techniek kan met een paar klikken geïnstalleerd worden. Maar voordat je zover bent moeten we eerst een domeinnaam bedenken en registreren.

Domeinnaam bedenken

Als je jouw niche hebt gekozen is het tijd voor de volgende stap: je domeinnaam bedenken en registreren.

Een domeinnaam is jouw unieke url op het internet. Zoals slimmerverdienen.nl

Vanzelfsprekend is het slim om je niche in je domeinnaam terug te laten komen. Als je een website over honden hebt wil je graag een domeinnaam met het woord hond of dog. Zo is gelijk duidelijk waar je website over gaat.

Tip: Gebruik liever geen – (streepje) in je domeinnaam.

Onthoud dat elke domeinnaam uniek is. Het kan dus zijn dat de naam die je bedacht hebt al bezet is. Bedenk daarom meerdere namen en controleer daarna of deze vrij zijn. Begin met de domeinnaam die je het liefste wilt.

Als deze vrij is kun je deze registreren. Anders ga check je jouw 2e favoriete naam enzovoorts.

Domeinnaam en hosting registreren

Een .nl domeinnaam registreren kost een paar euro per jaar. Hier moet dan nog een hostingpakket bij waar je website op geplaatst wordt. Dit doe je in 1x bij hetzelfde bedrijf.

Voor een domeinnaam en hosting betaal je 20 tot 40 euro per jaar. Valt reuze mee dus.

Hiervoor gebruik ik tegenwoordig standaard Cloud86. Dit bedrijf is in mijn ogen momenteel de beste hosting voor WordPress.

Lees ook zeker mijn Cloud86 review even.

Als je jouw domeinnaam en webhosting hebt besteld kun je binnen ongeveer een uurtje aan de slag. Dit komt omdat je domeinnaam na het registreren nog gekoppeld moet worden.

Je krijgt wel direct een mail met je login gegevens. Hiermee kun je inloggen op je controlepaneel. Daar kun je als je domeinnaam werkt WordPress installeren: de techniek van je website.

WordPress installeren

3. Voorbereidingen inhoud van je affiliate website

De inhoud van je website is het belangrijkste. Zonder inhoud geen bezoekers. En zonder bezoekers geen inkomsten. 😉

Zoekwoorden onderzoek doen

Zoekwoorden zijn de zinnetjes en vragen welke mensen op Google intypen. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken in je blogs en pagina’s kun je hierop gevonden worden in Google. En zo krijg je dan bezoekers.

Als je een website begint is het belangrijk om hier onderzoek naar te doen.

Als je weet welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt weet je ook welke content je sowieso moet publiceren. En welke zoekwoorden je in bepaalde artikelen moet gebruiken.

Dit klinkt spannender dan het is: Er zijn allerlei tools die het zware werk voor je doen.

Je voert een seed keyword in, oftewel een hoofd zoekwoord, en de software geeft je alle relevante zoekwoorden met zoekaantallen terug.

Ik gebruik hiervoor KWFinder, SEMRush, UberSuggest en AnswerThePublic.

Met name de eerste twee (betaald) geven goede resultaten en zijn de investering dubbel en dwars waard.

Pro-tip: Deze tools werken met abonnementen. Veel mensen denken dat ze hieraan vastzitten maar dat is niet zo. Als je 1 maand betaald en dan al je research voor de komende maanden doet, kun je daarna gewoon opzeggen. Dan heb je heel veel data & info voor je website voor een eenmalige investering. Als je later weer nieuwe data nodig hebt betaal je weer voor 1 maand en zegt vervolgens weer op.

Lijst met content ideeën opstellen

Aan de hand van je zoekwoorden onderzoek kun je al een lijstje samenstellen. Maar staar je hier niet blind op: je maakt een website voor mensen en niet voor Google.

Bedenk dus ook content ideeën uit je hoofd zonder naar het zoekwoorden lijstje te kijken. Wat kun je allemaal delen? Wat is interessante of leuke informatie voor je doelgroep?

Hoe groter je lijst is hoe langer je vooruit kunt. Hoef je niet telkens te bedenken waar je nu weer over moet gaan schrijven 😉

Aanmelden bij affiliate netwerken

Om als affiliate producten te promoten moet je eerst accounts aanmaken bij affiliate netwerken en programma’s. Via deze bedrijven kun je jouw website aansluiten als partner bij verkopers en adverteerders.

Ook zorgen deze bedrijven ervoor dat elke affiliate de juiste commissie toegewezen krijgt. Verder verzorgen ze de uitbetalingen van commissies.

Top 5 affiliate netwerken Nederland

 1. Daisycon
 2. TradeTracker
 3. PayPro
 4. Bol.com
 5. AWIN

4. Starten met de content van je website

De content van je website wordt de motor van alles. Hiermee trek je jouw bezoekers naar je website én converteer je deze in kopers. Dit is het belangrijkste van je website.

Je eerste artikelen schrijven

Eerder heb je al een lijst met onderwerpen en ideeën voor content gemaakt. Nu is het tijd om deze content te gaan maken en publiceren op je website.

Zelf begin ik altijd met de onderwerpen welke ik het makkelijkste en/of het leukste vind om over te schrijven. Of welke minder research nodig hebben. Zo kun je in het begin flinke stappen zetten.

Affiliate producten toevoegen aan je content

Als je jouw eerste content online hebt staan kun je affiliate links gaan plaatsen. Als het bij de content past natuurlijk.

Probeer affiliate links zo natuurlijk mogelijk in je content te plaatsen. Via links of Call To Actions (CTA). Laat het een onderdeel van je content zijn en druk het niet bij je bezoekers in hun gezicht. 😉

Lees ook: Welke affiliate producten kan ik promoten?

Maak onderscheid tussen content welke informatief is en welke een koop intentie heeft.

 • In informatieve content plaats je weinig of zelfs geen affiliate links
 • In de content met koop-intentie gebruik je wel je affiliate links
 • Voorbeeld informatieve content: Wat is een honden halsband?
 • Voorbeeld koop-intentie content: Wat is de beste honden halsband?

Tip: Begin ook niet direct met alleen maar commerciële artikelen met affiliate links. In het begin heb je weinig tot geen bezoekers en kun je dus het beste voor een goede basis zorgen. Ook voor Google werkt dit beter.

Meer content maken en publiceren

Blijf bouwen aan je website. Dit betekent vooral meer content maken en publiceren. Schrijf over alles wat mogelijk is binnen je niche.

Het beste is om dit op een consistente manier te doen: bijvoorbeeld 1 artikel per week.

Als je voor jezelf 1 artikel per week aanhoud is dat goed te doen. Als je in een week 3 artikelen schrijft heb je voor 3 weken aan content klaar staan.

Blijf ook alleen aan deze website werken totdat deze stabiel geld verdiend. Ontdek eerst wat wel én niet werkt, hoe je bepaalde dingen het slimste doet en hoe je dit omzet naar geld.

Hoe meer content, hoe meer bezoekers, hoe meer inkomsten. Zo werkt affiliate marketing 💪

Wat voor affiliate website wil jij maken?

Kan ik je hierbij nog helpen? Heb je nog vragen?

Plaats even een reactie! 😄

Stappenplan Voor 4000 Euro Per Maand

Download mijn stappenplan tijdelijk gratis en begin zelf met geld verdienen via internet.

Geschreven door Youri

Internet ondernemer die "leeft van het internet" met meer dan 15 jaar ervaring. Op Slimmerverdienen deel ik mijn tips en technieken voor het bouwen van een online business met websites. Lees mijn verhaal

1 gedachte over “Beginnen met Affiliate Marketing: In 5 Stappen naar Succes!”

Plaats een reactie