Wat is een membership site?

Een membership site is een website waar het doel is om mensen te laten registreren als lid. Dit kan zowel een gratis als betaald lidmaatschap zijn.

Voor digitale producten wordt veel gebruik gemaakt van online membership. Zo kan constant de meest actuele versie van de training of inhoud bekeken worden.

Voor betaalde lidmaatschappen betaal je:

  • Eenmalig een bedrag
  • Een maandelijks bedrag
  • Een eenmalig bedrag + maandelijks bedrag voor bijvoorbeeld updates

Dit is afhankelijk van de aanbieder en het aanbod. Als je zelf een membership start heb je deze mogelijkheden ook.

Voordelen van memberships als digitaal product

Een membership site maken en als digitaal product verkopen is super interessant. Het heeft enkele voordelen ten opzichte van andere digitale producten.

Je kunt interactieve content gebruiken

Video, afbeeldingen, audio, noem maar op. Je kunt alles door elkaar gebruiken en je content een interactieve belevenis geven.

Bij een ebook ben je beperkt tot tekst en afbeeldingen. En in video kun je natuurlijk ook praktisch alles. Maar strakke cursuspagina’s waar je verschillende media gebruikt brengt jouw membership wel naar de next level.

Je hebt wederkerende inkomsten

Wanneer je een maandelijks bedrag rekent is een membership echt ideaal. Je hebt elke maand opnieuw inkomsten van je leden.

Als je zorgt dat je content up-to-date blijft en regelmatig uitbreidingen krijgt blijven mensen langer lid. Zo heb je niet alleen elke maand terugkerende inkomsten maar het groeit ook elke maand.

Je kunt extra member levels als upsell aanbieden

Een upsell is een makkelijke manier om je inkomsten te vergroten.

Je hebt namelijk al klanten voor een bepaald membership. Als je een extra member level maakt met nóg meer informatie of hulp kun je deze voor een duurder bedrag per maand aan je bestaande klanten verkopen.

Als je iets aanpast aan de inhoud is deze altijd up-to-date voor je leden

Updates zijn best een ding. Zeker als je een product maakt wat een directe download betreft.

Met een membership site elimineer je dit probleem direct. Door je content aan te passen is deze ook direct met updates te zien voor je leden.

Veel handiger. 😉

Eigen membership site maken

Misschien wil je zelf ook wel een eigen membership opzetten. Als digitaal product om te verkopen via je website bijvoorbeeld.

Dat is tegenwoordig gelukkig heel makkelijk. Er zijn verschillende plugins voor WordPress maar er zijn ook enkele hele goede online diensten.

Membership site maken met WordPress

Dit is waarschijnlijk de meest gekozen optie. Vanwege de volgende voordelen:

  • Voordeliger qua kosten: Vaak een eenmalige aanschaf van een member plugin in plaats van een maandelijks of jaarlijks bedrag
  • Meer vrijheid met het aanpassen van design, functies
  • Zelf de controle over de klanten data (heel belangrijk punt!)

Er zijn verschillende plugins voor WordPress om memberships in je website te integreren. De volgende 3 plugins zijn allen een goede keus om mee te werken.

Wishlist Member

LearnDash

OptimizePress

Membership via een online systeem

Er zijn ook steeds meer ‘hosted’ oplossingen beschikbaar. Een groot voordeel van deze online systemen is dat je geen omkijken naar de techniek hebt. Zijn er technische problemen? Dan lossen zij dat op.

Een klein nadeel is dat je vaak een maandelijkse of jaarlijkse prijs betaalt voor deze diensten. Anderzijds zijn het gewoon kosten om je business makkelijk en zonder gedoe te kunnen runnen.

Huddle

Van Nederlandse makelij en een top systeem! Met meer dan 500 membersites heeft dit systeem zich meer dan bewezen.

Het gave aan Huddle is dat het een moderne en futuristische look heeft. Het voelt echt als een hippe en sociale omgeving. Hiermee scoor je gegarandeerd bij je klanten.

Kosten: € 97 per maand of € 950 per jaar

Kajabi

Kajabi is prijziger maar ook erg goed. Naast je online membership zitten er tal van marketing functies en koppelingen ingebouwd. Het ziet er ook super clean uit.

Er zijn 3 opties met verschillende prijzen en mogelijkheden.

Bekijk de prijzen + mogelijkheden van de Kajabi pakketten.