Hoe kan ik WordPress installeren?

WordPress is het meest populaire systeem om websites mee te bouwen. Meer dan 35% van alle websites is hiermee gemaakt.

WordPress is gratis te gebruiken en daarom voor veel mensen interessant. Ondanks dat het systeem erg makkelijk in gebruik is  stellen veel beginners de vraag “Hoe kan ik WordPress installeren?“.

Het installeren kan in een paar minuutjes. Hoe?

Dat ga ik je uitleggen in dit artikel. 🙂

WordPress installeren: Automatisch of handmatig?

Er zijn twee manieren om WordPress te installeren, namelijk:

 1. Automatische installatie via één klik
 2. Handmatig installeren met installatiebestanden

Let op: Om WordPress te kunnen installeren en gebruiken heb je een domeinnaam en hosting nodig. Heb je die nog niet? Dan raad ik je aan om dit te bestellen bij Vimexx: hier heb je voor € 10,- per jaar supersnelle hosting met automatische WordPress installatie!

Automatisch WordPress installeren met één klik

Bij steeds meer webhosters kun je tegenwoordig automatisch WordPress installeren ‘met één klik’. In praktijk klik je wel iets meer dan 1 keer maar je begrijpt de gedachte erachter 😉

Via een tool op de server van de hoster, vaak Installatron of Softaculous, kun je met een paar muisklikken het systeem installeren op jouw hosting en domeinnaam. Dit heeft enkele grote voordelen:

 • Je hoeft niet meer alle WordPress bestanden naar je server te uploaden
 • Geen database aan te maken (dit wordt voor je gedaan)
 • Je kunt direct al verschillende basis instellingen van je website configureren
 • Automatische updates van thema’s en plug-ins kunnen ingesteld worden
 • Ondersteuning voor automatische backups per dag/week/maand

Enkele goede webhosters waar je WordPress automatisch kunt installeren:

 • Vimexx
 • Neostrada
 • Mijndomein

WordPress installeren via Installatron of Softaculous

Let op: Sommige hosters gebruiken een andere tool dan Installatron. Omdat al deze tools op elkaar lijken kun je toch dit stappenplan gebruiken. 🙂

Stap 1: Inloggen op Direct Admin

Direct Admin is het controlepaneel van jouw hosting. Wanneer je jouw webhosting pakket hebt besteld heeft jouw hoster hiervoor inlog gegevens toegestuurd.

Je gaat naar direct admin via een URL die op de volgende lijkt:

https://jouwdomeinnaam.nl:2222

Door :2222 achter je domeinnaam of IP te zetten ga je naar Direct Admin.

Als je ingelogd bent scroll je helemaal naar beneden naar het kopje ‘Web Applications’.

Installatron in Direct Admin
Als je ingelogd bent op Direct Admin scroll je helemaal naar beneden waar je Web Applications ziet staan. Klik hier om het WordPress logo om de installatie te beginnen.

Je komt nu op de installatiepagina van WordPress. Klik hier op de knop met ‘Install this application’.

Stap 2: Domeinnaam kiezen voor de installatie

Je komt nu op de pagina waar je alle instellingen kunt kiezen voor de installatie van je nieuwe WordPress website. Het eerste onderdeel is de domeinnaam waarop je de website wilt installeren.

Kies op welke domeinnaam je WordPress wilt installeren
Hier kies je op welke domeinnaam je WordPress wilt plaatsen. Let op: Als je voor https:// kiest moet er een actief SSL certificaat zijn. Is dat niet het geval dan krijg je een beveiligings waarschuwing als je jouw website bezoekt.

In het bovenste veld (lichtblauw) staan alle domeinnamen die aan jouw hosting pakket zijn gekoppeld. Hier kun je selecteren op welke domeinnaam je WordPress wilt zetten.

In het bovenstaande voorbeeld is dit dus https://zelfwordpressinstalleren.nl.

Het tweede veld is ‘Directory’ (donkerblauw). Deze kun je het beste leeg laten. Doe je dat niet en vul je hier bijvoorbeeld ‘blog’ in, dan kom WordPress in dit geval op https://zelfwordpressinstalleren.nl/blog/ te staan.

Stap 3: WordPress versie kiezen en instellingen goed zetten

We komen nu bij het volgende kopje in het installatie proces. Bij dit onderdeel kunnen we WordPress versie, taal en technische instellingen worden geregeld.

In het bovenste gedeelte vind je twee keuze velden:

 1. WordPress versie: Dit is de versie van WordPress. Standaard staat deze op de meest recente versie, pas dit niet aan i.v.m. de veiligheid.
 2. Taal: Vaak staat deze standaard op Engels. Stel deze in op Nederlands (Dutch) tenzij je een Engelstalige WordPress website wilt opzetten.

In dit onderdeel kun je onder andere de WordPress versie, taal en enkele technische instellingen selecteren.

Onderaan vind je instellingen voor automatische updates. In de afbeelding hierboven zie je alle standaard instellingen van dit onderdeel. Zelf laat ik deze altijd zo staan en update ik de plug-ins en thema’s handmatig.

Misschien wil jij jouw WordPress plugins en thema wel automatisch updaten zodat je hier niet op hoeft te letten. Kies in dat geval voor de automatische updates bij de kopjes:

 • WordPress Plugin Automatic Update
 • WordPress Theme Automatic Update

Als je deze instellingen selecteert is het ook verstandig om bij het laatste kopje Automatic Update Backup de instelling ‘Create backup‘ aan te vinken. Als er iets mis gaat dan zet Installatron zelf de backup terug zodat je site niet kapot gaat.

Stap 4: WordPress login gegevens en site instellingen

In deze stap kun je instellen welke gebruikersnaam en wachtwoord je voor de WordPress admin wilt. Daarnaast kunnen we alvast wat basisgegevens invullen zoals de naam van de website en de slogan.

We beginnen met het aanmaken van de admin gebruiker. Het is verstandig om niet ‘admin’ als gebruikersnaam te nemen. Dat is in verband met de veiligheid.

Neem een wachtwoord wat ook niet zo makkelijk te kraken is. Je kunt met de knop ‘generate’ een veilig wachtwoord aanmaken. Als e-mailadres kun je jouw eigen e-mailadres gebruiken.

Admin gebruiker aanmaken en basis website instellingen

Verder kun je nog 3 instellingen kiezen:

 1. Two-Factor Authentication: Als ik dit nodig heb installeer ik deze achteraf en niet tijdens de installatie.
 2. Limit Login Attempts: Fijne extra beveiligingslaag voor je website. Zeker installeren en op ‘Yes’ laten staan.
 3. Enable Multi-Site: Alleen installeren als je weet wat het is en het nodig hebt. Kun je in 99% van de gevallen op ‘No’ laten staan.

Stap 5: Geavanceerde instellingen

We zijn er bijna! Nog even de puntjes op de i en jouw WordPress website is klaar voor gebruik.

Het laatste onderdeel van de installatie zijn de ‘Advanced Settings’ oftewel geavanceerde instellingen. Standaard zie je het volgende scherm waar ‘Automatically manage advanced settings for me’ is aangevinkt.

Standaard venster van geavanceerde instellingen

We vinken hier ‘Let me manage these settings’ aan zodat we nog één belangrijke stap kunnen zetten voordat we WordPress installeren.

Het scherm ziet er nu zo uit:

Automatische backups instellen bij geavanceerde instellingen

Het gaat om het laatste kopje ‘Automatic Backup’. Hier kun je automatische backups instellen wat natuurlijk goud waard is wanneer je website crasht of gehackt wordt. Voor de meeste sites is 1 wekelijkse + 1 maandelijkse backup voldoende.

Publiceer je regelmatig nieuwe content? Dan kun je beter kiezen voor de optie ‘1 daily + 1 weekly + 1 monthly’ of de ’30 daily’.

Stap 6: WordPress installeren

Het is zover: WordPress is klaar om geinstalleerd te worden. Klik nu op de knop ‘Install’ zoals hierboven met de rode pijl is aangegeven.

Na ongeveer 20 tot 30 seconden is WordPress geinstalleerd en klaar voor gebruik!

Je kunt inloggen met de gegevens die je hebt gekozen bij stap 4 en beginnen met je website te bouwen.

Plaats een reactie