Wat is linkbuilding?

Wat is linkbuilding precies, wat kun je hier mee en wat zijn de voordelen hiervan?

In dit kennisbank artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over linkbuilding.

Wat is linkbuilding?

Met linkbuilding zorg je er actief voor dat er relevante backlinks geplaatst worden vanaf andere websites naar jouw website of die van je klant.

Dit heeft twee doelen:

  • Je website krijgt meer bezoekers
  • Je zult hoger in Google komen te staan met je website

Hoger in Google met linkbuilding

Links zijn een belangrijk onderdeel van de posities van websites in Google. Elke link naar een website kan gezien worden als een stem van een andere website. Hoe meer stemmen je krijgt, hoe waardevoller Google jouw website ziet.

Let wel op: Massaal backlinks plaatsen (cq. spammen) werkt niet en zal juist worden afgestraft door Google. Zorg voor relevante en kwalitatieve links.

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn links vanaf andere website naar jouw website. In de online marketing en SEO wereld worden links doorgaans backlinks genoemd.

Kwalitatieve backlinks

Alhoewel het aantal links soms ook belangrijk is, is het in 2019 vooral belangrijk om kwalitatieve links naar je website te regelen. Links vanaf echte websites welke relevant zijn aan jouw website.

Stel je hebt een website over kattenvoer. Het is logisch dat een link vanaf een auto website in dat geval totaal niet relevant is en eerder door Google als spam of onnatuurlijk wordt gezien.

In dit geval zal deze link vaak nadelig voor je werken. Maar.. Als je met je kattenvoer website een link krijgt vanaf een blog over dieren dan is dit wél relevant en zal Google je belonen met betere posities.

Ook zit er een verschil in populaire en minder populaire websites. Links vanaf websites die populair (en vaak ouder) zijn zorgen doorgaans voor betere resultaten dan links vanaf nieuwe websites.

Anchorteksten voor links

Een ander belangrijk onderdeel van linkbuilding zijn de anchorteksten. Dat is de tekst welke wordt meegegeven aan een link (de tekst waar je op klikt).

Met een anchortekst geef je aan zowel de bezoeker als aan zoekmachines aan waar het onderwerp van de gelinkte pagina over gaat.

Let er op dat je anchor teksten niet over optimaliseert. Plaats bijvoorbeeld niet in elke link die je regelt je hoofd zoekwoorden: Google en andere zoekmachines zien dit als onnatuurlijk en dat werkt alleen maar averechts.

Hou het natuurlijk en alles komt goed. 🙂

Manieren om links te verkrijgen

Linkbuilding kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. De volgende 5 manieren zijn de meest voorkomende en gebruikelijke methodes:

  • Links ruilen met andere websites (via partner pagina’s)
  • Je website op directories zoals Startpagina plaatsen
  • Gastbloggen: Artikelen op andere websites plaatsen (beste manier momenteel!)
  • Artikelen en content via social media delen
  • Links kopen (alleen wanneer je weet wat je doet)

Interne links zijn ook een vorm van linkbuilding

Bij linkbuilding wordt vaak aan links vanaf andere websites gedacht. Echter zijn interne links ook onderdeel van je linkbuilding. En dit onderdeel wordt vaak onderschat..

Want een goede interne link structuur is enorm belangrijk. Met interne links zorg je namelijk voor een goede navigatie structuur door je website. Dit is niet alleen gunstig voor jouw bezoekers maar ook zoekmachines zijn hier steeds doller op.

Zorg dus voor voldoende interne links tussen de content op je website.

Vragen over linkbuilding?

Twijfel je over iets rondom linkbuilding? Stel ze via een reactie hieronder. Dan help ik je graag verder met jouw vragen! 🙂