WordPress sneller maken? In 5 stappen 80% snelheidswinst!

WordPress websites kunnen soms nogal traag kan zijn en daarom is WordPress sneller maken iets wat op je prioriteiten lijstje moet staan. Zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van meerdere plug-ins of een zwaarder thema.

Want niemand word vrolijk van een langzame website. 😬

Toch kun je in een paar stappen je WordPress website sneller maken zonder technische kennis. Ook als je veel plug-ins gebruikt of zware content zoals afbeeldingen en video’s hebt.

Ontdek nu hoe je flink wat snelheidswinst kunt behalen met jouw WordPress website in 5 stappen.

WordPress website sneller maken in 5 stappen

Met de onderstaande stappen ga je gagarandeerd je WordPress site een stuk sneller laten laden. Het maakt niet uit of je een affiliate website, een blog of een andere soort site hebt..

als deze met WordPress is gebouwd ga je stappen zetten 💪

Je website sneller laten laden is vaak in een paar uurtjes geregeld. Dit hangt vooral af of je al bij een goede webhoster zit. Wat ons gelijk bij stap 1 brengt.

1. Kies voor betrouwbare snelle SSD webhosting

Dit wordt extreem onderschat door de meesten. En als je deze stap niet goed doet kun je de rest van dit artikel ook negeren. Want een vereiste voor een snelle website is dat je gebruik maakt van snelle webhosting.

Als je dus al een snelle hosting hebt kun je deze stap overslaan. Zelf raad ik iedereen aan om Cloud86 te gebruiken. Doe ik zelf ook en al mijn websites laden dik onder de 1 seconde (de richtlijn is dat je website in 2 seconden of sneller laad).

De voordelen van Cloud86 is dat ze écht snel zijn, geen overvolle servers hebben en persoonlijk met je meekijken hoe je jouw website maximaal laat presteren.

Methode voor 3000+ Euro per maand 🚀

Mijn simpele, bewezen methode welke jij 1-op-1 kunt kopiëren en laten groeien naar €1000 of meer per maand

Nu Met 55% Korting
Cloud86 nu met 55% korting
5.0

Nooit meer een langzame website & snelle behulpzame Nederlandse support via e-mail & telefoon!

Pros:
  • Nederlandse support via telefoon & e-mail
  • Als snelste getest in 2022 🚀
  • Meerdere websites per pakket
Snelle Hosting + 55% Korting

Lees hier trouwens de review die ik geschreven heb en waarin ik mijn ervaringen met Cloud86 deel. Of bekijk hier het overzicht van de 5 beste WordPress hosting in Nederland.

2. Gebruik een snel WordPress thema

WordPress thema’s kunnen echte snelheid killers zijn. Dit heeft te maken met de (teveel) codes die het thema gebruikt. Zelfs met optimalisatie is het vaak nog niet echt snel.

Je lost dit op door een thema te gebruiken wat is gemaakt voor snelheid & prestaties. Er zijn een paar thema’s die hier extreem in uitblinken waarbij GeneratePress & WP Astra uitblinken.

Beste Wordpress Thema
GeneratePress

GeneratePress is hét Wordpress thema voor maximale prestaties. Met dit thema laad je website supersnel en is het voorzien van de laatste technieken zodat Google je website ook geweldig vind.

Standaard zien beide thema’s er super simpel uit. Dat maakt ze ook zo snel. Gelukkig kun je ze wel compleet aanpassen naar je eigen smaak. Maar onthoud dat het belangrijker is dat je website goed presteert dan dat het design perfect is.

Want hoe mooi je website ook is, als deze langzaam is zullen veel bezoekers je website snel wegklikken.

3. Gebruik de beste WordPress caching plugin

Er is een plugin voor WordPress welke magisch is. Deze plugin heet WP Rocket.

Door alleen al de plugin te installeren en activeren is je website direct sneller. En als je daarna nog wat zaken finetuned gaat je website als een raket. Zeker als je bij Cloud86 host.

WP Rocket zorgt ervoor dat je website caching gebruik en dus sneller laad voor je bezoekers.

Zie hier mijn test met een bijna lege WordPress site met Elementor Pro (een relatief zware plugin).

Voor WP Rocket:

Basic WordPress site met Elementor Pro zonder WP Rocket

Ná WP Rocket:

De snelheid van dezelfde WordPress website mét WP Rocket actief

En dit was puur door alleen de plugin te activeren zonder verdere optimalisaties 😉

Wat is caching?

Je kunt caching zien als een tijdelijk geheugen. Aan de achterkant van een website zit code wat ervoor zorgt dat je website gebruikt kan worden. Als je geen caching gebruikt moet al deze code telkens opnieuw geladen worden. Met caching zorg je ervoor dat dat veelgebruikte code al geladen is en in het tijdelijke geheugen staat. Zo hoeft deze nieuw telkens opnieuw geladen te worden waarmee je dus tijdswinst hebt.

Lazy load instellen

Met Lazy Load worden afbeeldingen en video’s pas geladen wanneer deze in de viewport zijn. Oftewel: wanneer deze in beeld komen bij je bezoeker. Sinds een tijdje is deze functie standaard in WordPress ingebouwd.

Toch activeer ik deze functie in WP Rocket om een belangrijke reden: Sommige afbeeldingen wil je namelijk uitsluiten van lazy-load.

Afbeeldingen die direct zichtbaar zijn als je website geladen wordt (zoals het logo en de afbeelding boven dit artikel) kunnen namelijk voor verschuivingen in je layout zorgen als lazy load gebruikt wordt. Dat is heel erg irritant voor je bezoekers en Google houd daar ook niet van.

Welke afbeeldingen moet je zeker uitsluiten?

  • Logo
  • Featured image (boven artikel)

Je kunt dit heel makkelijk doen in WP Rocket onder het kopje Media.

Met WP Rocket kun je afbeeldingen makkelijk uitsluiten van lazy load. Zo voorkom je dat je layout gaat verschuiven tijdens het laden van je website.

YouTube iframe met voorbeeldafbeelding vervangen

Als je gebruik maakt van YouTube video’s op je website is dit een geweldige functie. In plaats van direct de video te laden (van een externe bron) word deze vervangen door een screenshot van de video. Pas zodra je bezoeker hierop klikt wordt de video zelf geladen.

Prefetch externe bronnen

Wanneer je resources van externe aanbieders gebruikt, zoals Google Analytics, FontAwesome en Google Fonts, dan worden deze vanaf hun servers geladen. Met prefetching laat je de browser deze resources alvast ‘voorbereiden/laden’ zodat de bezoeker de webpagina voorgeschoteld krijgt.

Met DNS prefetching kun je de browser externe resources laten voorladen

CSS & JavaScript verkleinen

Met WP Rocket kun je CSS en JavaScript bestanden verkleinen. Wat weer snelheidswinst oplevert.

Je doet dit onder het kopje Bestandsoptimalisatie.

Wanneer je deze optie gebruikt doe dit dan 1 voor 1: eerst de CSS verkleinen en controleren of je website nog prima functioneert. Daarna de JavaScript verkleinen en wederom controleren of alles nog werkt. Als dat niet het geval is moet je de aanpassing terugdraaien. Maak ook voor de zekerheid een backup voordat je dit doet.

CSS verkleinen

Door CSS te verkleinen kunnen browsers sneller de code lezen en het design van de website weergeven

Javascript verkleinen

Door je JavaScript te verkleinen behaal je weer een extra tijdswinst
Zoals je ziet heb ik mijn JavaScript niet verkleint omdat bepaalde delen van mijn website niet goed functioneerde.

Vink ook de volgende functies aan zoals in het screenshot:

  • Javascript uitgesteld laden (zorgt ervoor dat Javascript als laatste geladen wordt)
  • Delay Javascript execution: dit is vergelijkbaar met lazy loading en zal de JavaScript pas laden als die functie gebruikt wordt

4. Minimaliseer het aantal plugins op je website

Hoe minder plugins hoe sneller je website. Zo simpel is het.

Het is verleidelijk om met allerlei plugins nieuwe functies toe te voegen aan je website. Maar de meeste websites hebben niet meer dan 5 tot 8 plugins nodig. Toch zie ik soms sites met meer dan 30 geïnstalleerde plug-ins. Daarmee loop je snel het risico dat je website langzamer wordt.

  • Want welke plugins heb je écht nodig?
  • En welke zijn niet noodzakelijk of gebruik je maar weinig/niet?

Je kunt het beste regelmatig de bezem door je plugins halen. Dat houdt je admin overzichtelijk maar vooral je website lekker snel. En dat levert weer meer resultaat op. Daar gaat het tenslotte om.

5. Optimaliseer & comprimeer je afbeeldingen

Afbeeldingen hebben vaak een grotere bestandsgrootte, zeker als het foto’s zijn. Iedereen die jouw website bezoekt moet deze afbeeldingen downloaden. Als jij 5 foto’s gebruikt van 1MB per foto dan moet er alleen al 5MB aan beeld gedownload worden.

Door iedere bezoeker..

Als je foto’s met een grote resolutie verkleind verklein je ook de bestandsgrootte. En door ze daarna nog te comprimeren en optimaliseren zorgt technologie ervoor dat de bestandsgrootte nog verder verlaagd wordt.

Zo laden je afbeeldingen (veel) sneller zonder dat ze kwaliteit verliezen. Hiervoor gebruik ik zelf al jaren WP Smush van WPMUDEV. Maar ook WP Rocket heeft een dienst hiervoor: Imagify.

De optimalisatie met Imagify schijnt echt heel goed te zijn (ik heb deze zelf nog niet geprobeerd, ga ik z.s.m. doen!). Ik zou zelf ook niet anders verwachten gezien het WP Rocket team het heeft gebouwd 😉

Inmiddels heb ik Imagify getest en dit is nu mijn favoriete plugin voor afbeeldingen! 🚀

De afbeeldingen laden nu nog sneller en er worden gelijk .webp afbeeldingen van gemaakt waarmee weer extra ruimte én laadtijd wordt bespaard!

6. Optioneel: Content Delivery Network

Deze stap is optioneel en vooral interessant voor websites met hoge bezoekersaantallen en/of veel internationale bezoekers.

Content Delivery Networks (CDN) zijn bedrijven met servers verspreid over de wereld. Op ieder belangrijk internetknooppunt hebben ze minstens 1 servernetwerk.

Een CDN werkt zo:

  1. Je sluit je website aan bij een CDN zoals CloudFlare of Quic.cloud (werkt met Cloud86)
  2. Er is nu een verbinding tussen jouw site en het CDN
  3. Het CDN kopieert jouw content naar alle servers in het wereldwijde netwerk
  4. Als iemand jouw website nu bezoekt, of deze persoon nu in Nederland of in Australië je website bezoekt, altijd supersnel jouw content van de dichtstbijzijnde server geleverd

Een ander voordeel aan een CDN is dat je meestal ook een beter beveiligde website hebt omdat ook aanvallen en bepaalde veiligheidsonderdelen via hun netwerk gaan.

Maar verspil zeker je tijd niet aan een CDN als je een kleinere site hebt of als je volledig gericht bent op Nederland. Dan heb je voldoende aan een goede hoster en een goed geoptimaliseerde website.

Nog vragen over je WordPress website sneller maken?

Met dit stappenplan kun jij nu ook zonder veel gedoe en binnen een dag je WordPress website sneller maken. En denk aan punt 1: ga voor een écht goede hoster. Daar valt de meeste winst te halen voor je website.

Nu Met 55% Korting
Cloud86 nu met 55% korting
5.0

Nooit meer een langzame website & snelle behulpzame Nederlandse support via e-mail & telefoon!

Pros:
  • Nederlandse support via telefoon & e-mail
  • Als snelste getest in 2022 🚀
  • Meerdere websites per pakket
Snelle Hosting + 55% Korting

Stel je vraag in een reactie en ik beantwoord hem snel! 😄

Ik help je om 100+ Euro te verdienen met je website 🚀

Door je mijn simpele, bewezen methode te leren die je 1-op-1 kunt kopiëren en kunt laten groeien naar €1000 of meer per maand

Youri
Geschreven door Youri

Youri hier 👋 Op mijn website ontdek je alles wat je moet weten om een succesvolle online business te starten met slimme winstgevende websites. Je vind hier informatie, tips en handige how-to gidsen over niche sites, affiliate marketing, digitale producten, online verkopen en meer.

Plaats een reactie