Ebooks schrijven en verkopen: Stappenplan

Ebooks maken en verkopen is super populair in 2018. En daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen.

Een ebook is één van de makkelijkste methodes om een eigen product te ontwikkelen en verkopen.

Daarnaast kan in principe iedereen een ebook schrijven: Je hoeft geen wonder met letters te zijn en er zijn praktisch geen regels. Een ander groot voordeel is dat je een ebook zelf kunt publiceren en niet van een uitgever afhankelijk bent.

Voordelen van ebooks

Er zijn meerdere redenen waarom ebooks zo populair zijn:

  • Klanten kunnen je product direct downloaden en lezen
  • Een ebook schrijven is makkelijk om te doen
  • Een digitaal boek uitgeven kun je zelf zonder uitgeverij
  • Er zijn geen regels: Jij bepaalt hoe jouw ebook wordt gepubliceerd.

Ebooks worden vooral geschreven voor praktische oplossingen voor problemen of ongemakken. Denk hierbij aan:

  • Iemand zijn/haar passie
  • Expertise / vakgebied (bijvoorbeeld internet marketing)
  • Hobby’s (bijv. gitaar spelen)

Ook jij bent vast ergens goed in waar een ander (nog) niet goed in is maar dit wel graag wilt leren.

Hoe fijn is het als iemand er een ebook over heeft geschreven en dat diegene dat kan kopen? 😉

Zelf een ebook maken

Stap 1: Kies een onderwerp waar je over wilt schrijven

Het kiezen van het onderwerp voor je ebook is één van de belangrijkste stappen maar tegelijkertijd ook een van de minst makkelijke.

Een goed onderwerp vinden hoeft toch niet moeilijk te zijn: Denk eens na over waar jij goed in bent, welke problemen jij kunt oplossen of wat jouw interesses en passies zijn.

Als je dit op papier zet heb je voor jezelf in no time duidelijk over welke onderwerpen je een ebook zou kunnen schrijven.

Nu is het een kwestie van een van de onderwerpen kiezen waar je over gaat schrijven.

Stap 2: Hoofdonderwerpen en sub onderwerpen kiezen

Als je jouw onderwerp hebt gekozen is de volgende stap het bepalen van de inhoud. Ook hier zijn praktisch geen regels: Liever 2 hoofdstukken welke waardevol zijn dan 5 hoofdstukken met veel opvultekst.

Om een goed idee te krijgen welke onderwerpen je wilt behandelen kun je alles wat in je opkomt op papier zetten. Als je dit hebt gedaan kun je kijken welke onderwerpen je wel of juist niet opneemt en in welke volgorde je dit doet.

Subonderwerpen

Naast de hoofdonderwerpen is het handig om dit te verdelen over sub onderwerpen. Dit zijn tussenkopjes en/of paragrafen in je ebook.

Voorbeeld:

Als een hoofdstuk gaat over ‘fietsen repareren’ dan zouden dit sub onderwerpen kunnen zijn: Band plakken, ketting eropleggen, voor/achterlicht vervangen

en ga zo maar door.

Stap 3: Eerste opzet van je boek schrijven

Als stap 1 en 2 gedaan zijn zul je merken dat je een skelet/structuur voor je ebook hebt. Vanuit hier kun je starten met het schrijven. Je hoeft nu alleen de leegtes nog in te vullen met je verhaal en/of informatie.

Begin bij het begin en werk alle hoofdonderwerpen en sub onderwerpen 1 voor 1 uit. Let in deze fase nog niet op spel- en opmaakfouten, dit komt later. Schrijf voor nu je ebook zo volledig mogelijk uit.

Je kunt je ebook gewoon schrijven in Microsoft Word of Google Docs.

Stap 4: Pauze nemen 😉

Klaar met het schrijven van je ebook? Tijd voor pauze!

Neem even afstand van je werk en ga iets ontspannends doen. Laat je recent getikte ebook even in je hoofd bezinken terwijl je ergens anders op focust of mee bezig gaat.

Hou dit minstens 1 uur vol zodat je daarna met een frisse blik verder kunt. Een aantal uren of zelfs een dag later werkt voor sommigen nog beter.

Stap 5: Een mooie cover maken

Deze stap is minstens zo belangrijk als het schrijven van je ebook. Sommigen zouden dit als stap 6 of nog later doen, ik heb dit bewust omgedraaid. Dit heeft twee voordelen:

Je hebt iets meer tijd om na te denken over verbeteringen voor je jouw ebook gaat overlezen

Als je de cover maakt word je super enthousiast: je ebook wordt nu echt!

Je wilt dat je ebook er straks natuurlijk strak en gelikt uitziet. Hiervoor heb je twee covers nodig: Een cover welke je aan het PDF bestand van je digitale boek plakt en een 3D cover als ‘productfoto’.

Je kunt dit zelf doen of hier een freelance designer voor inhuren. Als je zelf je cover wilt maken kan dit met bijvoorbeeld Canva of Photoshop.

3D cover voor ebooks

Een 3D cover maken is iets lastiger maar ook dit kun je eventueel zelf met Photoshop doen. Je kunt hiervoor templates downloaden waarna je alleen wat dingen hoeft te wijzigen zodat je een 3d versie van je ebook krijgt.

Je kunt ook een online tool gebruiken om gratis 3D covers te maken.

3d covers als productfoto voor wanneer je jouw ebook gaat verkopen en promoten.
Voorbeeld van een 3D cover.

Stap 6: Je ebook overlezen en editen

Terug naar het schrijven. Je hebt als het goed is nu je aandacht op andere dingen gehad en kunt weer met een frisse blik verder.

Tijdens het schrijven zie je veelal je eigen fouten qua spelling en zinsopbouw niet. Daarom is het zo belangrijk om even pauze te nemen en daarna je teksten over te lezen.

Het zal je opvallen dat het een en ander beter kan, of het nu qua spelling, zinnen, opmaak of structuur is. Misschien besluit je wel dat een deel zelfs geschrapt kan worden.

Stap 7: Ebook opmaken: tekst & afbeeldingen

Ben je klaar met het editen van je ebook? Dan is het tijd voor de opmaak van je tekst en afbeeldingen.

Geen afbeeldingen in je ebook maakt het lezen saai. Teveel afbeeldingen is weer te druk en kan je zelfs een onprofessionele uitstraling geven.

Zorg voor een mooie balans hierin en gebruik afbeeldingen ter ondersteuning van de informatie. 1 afbeelding per 2/3 pagina’s is over het algemeen voldoende.

Klaar met het schrijven van je boek? Tijd om de opmaak en afwerking te doen!Stap 8: Afwerken & finishing touch

Als je de opmaak gedaan hebt is het tijd voor de laatste stap van het ontwikkelproces. Je bent bijna klaar om te gaan verkopen!

Lees je ebook nog één keer helemaal over en kijk of tekst, opmaak en/of indelingen nog iets beter kunnen. Ook kun je nu pagina’s zoals de inhoudsopgave en eventueel een voor en/of nawoord of bedanktekst toevoegen.

Klaar? Tijd om je verse ebook als .pdf op te slaan.

Als je jouw ebook in PDF formaat hebt kun je de PDF cover welke je in stap 5 gemaakt hebt aan je ebook plakken. Dit doe je met PDF combine software en kan makkelijk online zonder speciale software.

 Je ebook verkopen & promoten

Eindelijk! We zijn aangekomen bij de leukste stap: het promoten en verkopen van je ebook.

Dit kan op vele verschillende manieren, misschien heb je voor jezelf al bepaald hoe je dit wilt of gaat doen.

De meest voorkomende manieren zijn:

  1. Via een eigen website of webshop
  2. Via speciale webshops voor ebooks
  3. PayPro netwerk

Je ebook laten promoten door affiliates

Wil je de promotie van je ebook voor een groot door anderen laten doen? Maak dan gebruik van affiliates die jouw ebook promoten inruil voor een commissie.

Zo hoef jij minder tijd in de promotie te stoppen en betaal je alleen wanneer jij een ebook verkoopt.

Je kunt hiervoor het beste PayPro gebruiken. Zij zijn gespecialiseerd in digitale producten en hun affiliates ook. Je kunt ook via Paypro betalingen laten voltooien en de levering van je product automatisch opzetten.

Infographic over ebooks maken en verkopen

Infographic over ebooks maken en verkopen. Volg deze stappen om succesvol een ebook te schrijven, publicerne en verkopen.

Een reactie plaatsen