Geld verdienen met ontwerpen: Complete 2020 gids.

Als je creatief bent aangelegd of al ervaring hebt met ontwerpen en designen (bijvoorbeeld websites, flyers, visitekaartjes en ga maar door) kan ontwerpen voor geld een mooie mogelijkheid voor je zijn.

Hoewel sommigen ontwerpen als een hobby zien is hier een erg grote markt voor: Ieder bedrijf heeft ontwerpen nodig voor hun huisstijl en marketing campagnes. En alleen al in Nederland zijn er zo’n 800.000 bedrijven.

Maar ook hobbyisten hebben regelmatig een ontwerp nodig voor hun hobby of website. Ook deze groep geeft hier geld aan uit.

Er zijn dus meer dan genoeg mensen en bedrijven welke jou willen betalen voor het ontwerpen van websites en drukwerk.

Geld verdienen met je ontwerpen

Als je geld wilt verdienen met ontwerpen zijn er 4 mogelijkheden

 1. Je neemt een baan als (web)designer of vormgever
 2. Je gaat als freelancer aan de slag voor anderen op opdrachtbasis
 3. Je maakt zelf ontwerpen en designs en bied deze te koop aan
 4. Je doet mee aan ontwerp wedstrijden

Je neemt een baan als webdesigner / vormgever

Bedrijven welke snel (willen) groeien nemen steeds vaker mensen met specifieke ervaring in dienst waaronder ontwerpers. Doordat ze steeds meer specifieke kennis in huis halen kan er sneller geschakeld worden bij veranderingen.

Ook naar (web)designers is veel vraag. Op verschillende vacaturesites vind je diverse vacatures waarin ontwerpers gezocht worden.

Wil je liever vanuit huis werken? Dan zijn de volgende 3 punten voor jou.

Als freelancer ontwerpen voor geld

Dit is één van de meest interessante manieren om geld te verdienen als ontwerper. Als freelancer kun je namelijk je eigen prijzen hanteren en zelf kiezen welke opdracht je wel en niet wilt of kunt doen.Daarnaast kun je je eigen tijden bepalen en vanaf de locatie die jij wilt werken.

Hoe kom ik aan opdrachten als ontwerper?

Stappenplan Voor 4000 Euro Per Maand

Download mijn stappenplan tijdelijk gratis en begin zelf met geld verdienen via internet.

Er zijn verschillende websites en platforms waar je als designer werk kunt vinden.

 • SiteDeals
 • Ontwerpen voor Geld
 • Fiverr (Engelstalig)

Wat kan ik als freelancer verdienen met ontwerpen?

Wat je gaat verdienen hangt af van meerdere punten:

 1. Hoeveel ervaring heb je?
 2. Wát kun je ontwerpen? Alleen websites? Drukwerk? Allebei?
 3. Het budget van je klanten

Tip: Maak voor jezelf een prijslijst voor je ontwerp diensten. Hou in deze tarieven rekening met een marge voor onderhandelingen.

Nog een tip: Meld je op zoveel mogelijk websites aan zodat je zoveel mogelijk mensen bereikt. De kans op (veel) opdrachten is zo het grootst. Maak ook een eigen website waar je jouw gemaakte werk op laat zien als een portfolio.

Zelf designs maken en deze te koop aanbieden

Een andere erg lucratieve manier om geld te verdienen met je design werk is het maken van designs en deze te koop aanbieden. Dit kan op de eerder genoemde websites onder vorige kopje.

Maar er zijn ook websites welke speciaal op kant en klare design verkoop gericht zijn met dagelijks duizenden klanten:

 1. GraphicRiver
 2. CreativeMarket
Creative Market is een marktplaats voor designers
Op CreativeMarket kun je als ontwerper je gemaakte ontwerpen aanbieden en verkopen op licentiebasis.

Je kunt een gratis account aanmaken op deze websites en daarna jouw designs op hun marktplaats aanbieden.

Een voordeel aan deze methode is dat jouw designs niet eenmalig verkocht worden maar onbeperkt verkocht kunnen worden. Zo krijg je per verkoop minder dan bij een opdracht maar kun je over een lange termijn er weer meer aan verdienen. ?

Meedoen aan ontwerp wedstrijden

Naast de websites waar je opdrachten kunt vinden of je ontwerpen kunt verkopen zijn er ook nog websites waar designwedstrijden gehouden worden.

Het werkt als volgt:

 1. Bedrijf X zoekt een ontwerp voor de website/flyer/marketing campagne
 2. Zij starten een ontwerpwedstrijd met bepaald bedrag als prijs voor de winnaar.
 3. De wedstrijd is geopend en alle ontwerpers kunnen hun ontwerp insturen.
 4. Op een vaste datum sluit de wedstrijd en zal er door bedrijf X een keuze worden gemaakt.
 5. Als de winnaar bekend is ontvangt hij/zij het prijzengeld. Soms is er ook een ’troost’ bedrag voor de 2e en 3e plek.

Het prijzengeld van deze wedstrijden is gemiddeld 500 euro of meer en kan dus leuk (extra) geld zijn.

99designs is een populair platform voor allerlei soort design en ontwerp wedstrijden

Tenzij je écht heel goed bent in ontwerpen raden we aan om slechts af en toe mee te doen aan zo’n wedstrijd. Er gaat namelijk veel tijd in zitten en het bedrag is niet gegarandeerd in verband met de grote concurrentie.

Software voor ontwerpen

Er zijn verschillende software waarmee je ontwerpen kunt maken. Iedere software is weer gemaakt voor een bepaald type design zoals drukwerk of fotobewerking.

De meest gebruikte software zijn:

Adobe Photoshop

Dit is één van de oudste en veruit het meest gebruikte programma voor fotobewerking en het ontwerpen van websites. De eerste versie is in Februari 1990 verschenen en tot op vandaag de dag wordt de software nog steeds onderhouden en veelvuldig gebruikt.

Photoshop van Adobe is veruit het meest populaire ontwerp programma De software is 30 dagen gratis te proberen via de Adobe website. Bevalt de software dan kun je deze huren voor € 12,09 per maand.

Photoshop is vooral voor fotobewerking en webdesign geschikt. Andere ontwerpen zoals flyers, visitekaartjes en huisstijlen kunnen het beste in andere software van Adobe worden gemaakt, zoals Illustrator of InDesign. Dit omdat deze software hier speciaal voor gemaakt is.

Adobe Illustrator

Illustrator van Adobe is software gemaakt voor vector ontwerp. Dit betekent dat je het ontwerp oneindig kunt uitvergroten zonder dat er kwaliteitsverlies is. De software en techniek wordt gebruikt voor drukwerk zodat dit er altijd strak uitziet.

Herinner je nog bepaalde foto’s of plaatjes welke helemaal korrelig waren nadat je ze uitrekte of had uitgeprint? Vector ontwerp voorkomt dit.

InDesign later is uitgebracht voor drukwerk design als vervanger voor Illustrator (i.v.m. de moeilijkheidsgraad). Ondanks deze ontwikkeling wordt Illustrator nog steeds gebruikt voor het ontwerpen van individuele graphics zoals icons. Deze kunnen daarna in InDesign geïmporteerd en gebruikt worden.

Canva

Canva is een jonge speler op de markt. Deze software is vergelijkbaar met Photoshop en andere design software. Het heeft echter drie grote voordelen:

 1. Het is online te gebruiken in je browser
 2. Het is super makkelijk in gebruik
 3. Ze hebben duizenden templates klaar staan
Screenshot van Canva: Online software waarmee je alle denkbare graphics kunt ontwerpen voor je website, video's, social media en meer. Dit is het perfecte gratis alternatief voor Photoshop. Oh, en het is browser software: Je hoeft het dus niet te downloaden of installeren!
Canva is een online alternatief voor Photoshop. Je hoeft de software niet te downloaden of installeren en is gratis te gebruiken!

Daarnaast is de software geschikt voor:

 • Website design
 • Drukwerk: Flyers, visitekaartjes, briefpapier, noem maar op
 • Social media afbeeldingen (Facebook, Instagram, Pinterest etc)
 • Video design
 • En nog veel meer

En nog iets moois: De software is gratis te gebruiken!

Er zijn betaalde upgrades maar deze zijn een luxe en niet per se nodig. ?

 

5 gedachten over “Geld verdienen met ontwerpen: Complete 2020 gids.”

  • Hey Anouk,

   In principe moet dat gewoon mogen. Er zijn veel ontwerpers die Canva gebruiken voor hun klanten en andere commerciele doeleinden. Misschien zijn er uitzonderingen op bepaalde foto’s/elementen of kant-en-klare ontwerpen maar dat weet ik niet 100% zeker. Als je Canva contacteert kunnen ze je vast verder helpen met de juiste info 😄

   Beantwoorden
 1. Hallo, moet je dan niet ingeschreven staan bij kvk ofzo? Kun je gewoon meedoen? En hoe zit het met als je al in loondienst bent en zo wat extra bij wil verdienen met de belasting? Groetjes a. Strik

  Beantwoorden
  • Hoi Armando, je kunt inderdaad gewoon beginnen en een KvK inschrijving is niet noodzakelijk of nodig. Tenzij je uiteindelijk lekker gaat natuurlijk 😉

   Je kunt de inkomsten gewoon opgeven als bijverdiensten bij de Belasting. Dat kan tot een bepaald bedrag zelfs belastingvrij. Als ik je nog ergens mee kan helpen laat maar horen! ??

   Beantwoorden

Plaats een reactie