Geld verdienen met bloggen: Alles wat je moet weten.

Laatste update: Mei 2018.

Geld verdienen met bloggen is een ideale manier om een extra of zelfs full-time inkomen te verdienen. Het mooie is dat er tientallen methodes zijn om geld te verdienen met een blog en je zelf kunt kiezen welke manier(en) je toepast.

Je kunt met weinig geld beginnen: Zelfs gratis!

Een ander groot voordeel aan bloggen is dat het goedkoop kunt opzetten. Het kan zelfs 100% gratis als je geen geld wilt of kunt investeren.

We raden toch aan om een eigen domeinnaam te nemen en het gelijk goed te starten: je hoeft dan maximaal € 8,- uit te geven voor het eerste jaar, dat kunnen de meesten wel missen 🙂

Makkelijk geld verdienen met je eigen blog

Alleen al in Nederland zijn er duizenden bloggers welke maandelijks geld verdienen met hun blog. Een deel verdient hiermee een extra maandelijks inkomen maar ook een groot deel kan van hun blog leven: ze verdienen hier een full-time inkomen mee!

En het mooie is: de meesten hebben niet eens een product of dienst die ze zelf verkopen.. Hun inkomsten komt uit hele andere methodes.

En dat is makkelijker dan je misschien denkt.

Hoe kan ik zelf geld verdienen met bloggen?

Niet eens zo heel moeilijk: Als je slechts 8 euro investeert zoals hierboven vermeld en je verdient in dat jaar 10 euro, dan is je blog als winstgevend: je hebt 2 euro winst.

Deze 2 euro per jaar is niet de moeite maar het geeft je een idee hoe snel je kunt iets verdienen met een blog.

Om een blog winstgevend te maken zijn er enkele basis “regels” om rekening mee te houden:

 1. Goede content / artikelen
 2. Bezoekers op je blog
 3. 1 of meerdere verdienmodellen toepassen

Het zijn 3 logische stappen: met goede artikelen ga je scoren in Google en op social media waardoor je automatisch bezoekers krijgt. Door verdienmodellen in je blog te zetten leveren kun je geld aan je bezoekers verdienen.

Goede artikelen schrijven

Om voor langere termijn goede artikelen te schrijven voor je blog is het belangrijk om een onderwerp te kiezen wat je leuk vind (hobby’s, je werk, sport) of waar je kennis en interesses in hebt.

Het is namelijk moeilijk om voor langere tijd met een onderwerp bezig te zijn waar je weinig tot niets vanaf weet of waar je interesses niet liggen.. Trap niet in deze valkuil!

Meer over het succesvol starten van een blog lees je in dit artikel.

Verdienen met een blog: Zo doe je dat.

Tijd voor het echte werk: Geld verdienen met je blog. Als je jouw blog hebt opgezet en je hebt je eerste artikelen en content geplaatst kun je een of meerdere verdienmodellen gaan toepassen.

De volgende verdienmodellen werken al jaren voor miljoenen bloggers over de hele wereld.

Tijd dat jij hier ook gebruik van gaat maken en geld gaat verdienen! 💪


1. Advertenties

Advertenties zijn verreweg de meest makkelijke manier om inkomsten te genereren met je eigen blog of website.

Er zijn veel mogelijkheden om advertenties op je blog te plaatsen. We bespreken de meest makkelijke opties voor je welke prima verdienen.

Google Adsense

Google Adsense is het meest gebruikte advertentieprogramma wereldwijd.

Miljoenen websites gebruiken deze dienst van Google om geld te verdienen aan hun bezoekers. Ook jij kunt je met jouw blog aanmelden om deze advertenties te plaatsen.

Het grote voordeel aan Adsense is dat je het systeem de advertenties selecteert op basis van de inhoud van jouw website. Zo krijgen jouw bezoekers bijna altijd relevante advertenties te zien waardoor jouw inkomsten hoger zijn dan wanneer er random advertenties weergeven zouden worden. Super handig!

De meeste blogs verdienen geld met advertenties.
De meeste inkomsten van blogs en websites komen uit advertenties. Dit kunnen ads van Google Adsense zijn, eigen advertentieplaatsen of affiliate.

Zelf advertenties verkopen aan websites

Het is ook mogelijk om zelf advertentie plekken aan te bieden op je website. In plaats van het gebruik van een advertentie netwerk zoals Google Adsense kun je directe deals sluiten met andere website eigenaren.

Maak een aparte pagina op je blog waarop je de mogelijkheden en tarieven vermeld en een mogelijkheid om contact met je op te nemen. Je kunt zo direct cash op je bankrekening verdienen!


2. Geld verdienen met affiliate marketing

Affiliate marketing is onze absolute favoriet qua verdienmodel. Je promoot hiermee producten of diensten van webshops en bedrijven inruil voor een commissie.

Je krijgt onder andere vergoedingen betaald als iemand

 1. Een product koopt bij een webshop
 2. Zich aanmeld voor de nieuwsbrief van een bedrijf of webshop
 3. Zich registreert bij een website
 4. Een dienst afneemt, bijvoorbeeld telefonie, energie of een verzekering

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarvoor je betaald wordt als je gebruik maakt van affiliate marketing. Het promoten van ebooks en andere digitale cursussen en diensten is de laatste jaren ook razend populair geworden:

De conversies zijn hoog en de vergoedingen zijn erg royaal.

Als je een blog start raad ik aan om zeker gebruik te maken van affiliate marketing.

Maak een vliegende start met affiliate marketing:

Wordt lid van de Affiliate Marketing Revolutie: Dé online affiliate marketing cursus & community!

91% raad deze cursus aan.

Top 3 nederlandse affiliate netwerken voor beginners

Paypro
TradeTracker
Daisycon

3. Product reviews schrijven

Een andere veelgebruikte methode om met je blog geld te verdienen is het reviewen van producten of diensten.

Je kunt dit in samenwerking met het bedrijf of de webshop van het product doen of volledig op eigen initiatief. We leggen je de beide mogelijkheden uit:

Product review schrijven in samenwerking met een bedrijf (gesponsord)

Steeds meer bedrijven laten ouderwetse advertenties links liggen en kiezen ervoor om samen te werken met bloggers, vloggers en andere websites. Via reviews van bloggers kunnen de producten namelijk op een veel natuurlijkere en minder schreeuwerige manier gepromoot worden.

En jij kan dit ook gewoon!

Als je een product of dienst voor een bedrijf gaat reviewen krijg je in dat geval het product kosteloos toegestuurd en mag je het daarna houden.

Let op: Sommige bedrijven zien het gratis product gelijk aan een vergoeding. Dat is het niet per se! Je kunt gerust nog een bedrag vragen voor het schrijven van de review naast het feit dat je het product voor niets krijgt.

Product reviews kunnen veel geld opleveren, ook via YouTube. Het is makkelijk om product video's te maken en je hoeft alleen je mening te geven over wat jij van het product vind.Producten beoordelen met affiliate marketing

Je kunt ook reviews schrijven op eigen initiatief schrijven en geld eraan verdienen met affiliate marketing.

In dit geval kies je zelf een of meerdere producten voor jouw doelgroep. Je schaft deze producten zelf aan en gaat deze daarna testen en beoordelen.

In plaats van dat je het product gratis krijgt + een eventuele vergoeding voor de review, plaats je in dit geval jouw persoonlijke affiliate links zodat je over iedere aankoop een commissie ontvangt.

Een groot voordeel van deze methode is dat je blijvend geld verdiend aan je reviews, in plaats van een eenmalige vergoeding.


4. Maak een eigen product zoals een ebook of videocursus

Het maken van een eigen product klinkt meestal moeilijker dan het werkelijk is. Een eigen ebook kun je namelijk best snel schrijven. En een video cursus kost misschien iets meer tijd en moeite maar valt uiteindelijk ook reuze mee.

Een groot voordeel aan een eigen product is dat het uniek is: Je hebt het zelf gemaakt en jij kan het als enige verkopen. Een ander pluspunt is dat de volledige inkomsten voor jou zijn in plaats van slechts een percentage.

Hoe maak ik een ebook?

Het maken van een ebook is in principe heel simpel. Een ebook hoeft er namelijk niet perfect uit te zien, het belangrijkste is dat de inhoud waardevol is. Liever 5 pagina’s met concrete informatie dan 10 pagina’s met veel opvultekst.

In 3 stappen je eigen ebook:

 1. Je schrijft je verhaal, boodschap, tips, trucs in Google Docs of Microsoft Word
 2. Klaar met schrijven en corrigeren? Sla het op als een PDF document
 3. Maak een mooie cover met bijvoorbeeld Canva en plak deze voor je tekst PDF (gebruik hiervoor een PDF combiner).

Klaar. Je hebt officieel je eigen ebook gepubliceerd. Nu is het tijd om deze te gaan verkopen aan je bezoekers! 😃

Andere producten maken en verkopen

Je kunt ook aan andere producten denken zoals een video cursus, worksheets, receptenbundel, workout schema’s en ga zo maar door, you name it!

Je eigen producten verkopen

Je producten verkopen kan via twee manieren:

 • Minder ideale optie: Handmatige verkopen. Mensen bestellen of nemen contact op waarna ze het geld handmatig over kunnen maken naar je bankrekening
 • Ideale manier: Verkoopsysteem voor (semi) automatische verkopen.

Enkele systemen om je product geautomatiseerd mee te verkopen zijn:

 1. PayPro
 2. CCV Shop
 3. Bizify

Door deze systemen te gebruiken worden jouw producten na betaling automatisch en direct geleverd aan de koper. Dat werkt een stuk handiger dan zelf je bankrekening controleren en het product opsturen.

Plugins voor WordPress

Het is ook mogelijk om een eigen geautomatiseerd verkoop systeem / shop direct in je eigen blog in te bouwen. Je kunt dan gebruik maken van deze twee plugins:

 1. WooCommerce
 2. Easy Digital Downloads

Een mogelijk nadeel aan het gebruik van deze plugins is dat je het zelf moet installeren, instellen en onderhouden. Als je hier geen ervaring mee hebt kan dit nadelige gevolgen hebben:

 1. Je bent er veel tijd aan kwijt om alles te leren
 2. De kans op technische fouten of datalekken is vele malen groter

Een andere optie is om iemand te betalen om dit voor je op te zetten en te onderhouden. Zo heb jij er geen omkijken naar en kun je jezelf focussen op nieuwe blogartikelen waarmee je jouw product kunt promoten.


5. Een emaillijst opbouwen met je blog

Als je een eigen blog of website hebt of gaat starten, is het opbouwen van een emaillijst een absolute MUST..

Waarom?

Als bezoekers jouw website bezoeken en daarna weer weggaan, is het nog maar de vraag of ze terugkomen.

Want zeg nou eerlijk: Hoeveel websites bezoek jij uit jezelf nog eens na je eerste bezoek aan deze websites? Waarschijnlijk zijn het maar 5 a 10 websites welke je frequent bezoekt.

Een emaillijst is hiervoor de oplossing.

Door jouw bezoekers aan te laten melden voor je mailinglijst kun je deze wanneer je maar wilt een email sturen en triggeren om jouw website weer te bezoeken.

Dit is ideaal voor:

 • Het promoten van nieuwe blog artikelen
 • Bezoekers naar een nieuwe Product review te sturen
 • Een kortingsactie voor een eigen gemaakt product of van een affiliate.

Met een mailinglijst kun je dus op ieder moment een boost aan je bezoekersaantallen en/of inkomsten geven.

Een eigen mailinglijst opzetten en beheren is vrij simpel. De volgende tools helpen kun je gratis gebruiken en zijn makkelijk in gebruik:

 1. Mailchimp
 2. Enormail (Nederlands)
 3. Mailerlite

Je kunt met de bovenstaande programma’s je mail lijst beheren en mooie aanmeldformulieren aanmaken welke je in je blog kunt plaatsen.

Tip: Geef iets gratis weg om de aanmeldingen voor je maillijst te boosten. Dit hoeft geen fysiek product te zijn maar bijvoorbeeld een PDF met 5 recepten of tips. Wees hierin creatief voor wat bij jouw blog past.


6. Donaties accepteren

Als je liever geen producten wilt verkopen of promoten en geen advertenties op je website wilt kun je overwegen om donaties te accepteren.

Donaties, dat is toch schooien om geld?

Helemaal niet!

Er wordt massaal gedoneerd aan van alles en nog wat, tientallen miljoenen euro’s per jaar. En hier kun jij ook een stukje van meepakken.

Als jij goede artikelen en informatie deelt op jouw blog, waar mensen echt iets mee kunnen, zullen velen zich iets verschuldigd voelen aan je. Dat is een psychologisch dingetje.

Als je een product verkoopt zullen veel lezers dat aanschaffen. Maar als je geen product hebt maar wel donaties accepteert kunnen deze mensen juist zo hun dankbaarheid aan je tonen.

Er zijn verschillende donatie plugins voor blogs beschikbaar.

Laat je trouwe lezers doneren via Mollie, nederlands beste betaalprovider.
Donaties zijn razend populair onder bloggers. Als jij goede artikelen schrijft zullen je lezers dankbaar zijn voor de info of het verhaal: Zo kunnen zij iets terug doen.

Mollie

Mollie is een online platform om betalingen te ontvangen. Voor dit platform is een donatie plugin gemaakt welke je gratis kunt installeren op een WordPress blog om vervolgens donaties te ontvangen via onder andere iDEAL, Paypal en meer.

Een reactie plaatsen