11 digitale producten welke webdesigners & grafisch designers kunnen verkopen

Als grafisch ontwerper verdien je jouw geld voornamelijk met opdrachten voor klanten. Helemaal goed natuurlijk. Daarom ben je tenslotte designer geworden.

Maar je bent tegelijkertijd ook afhankelijk van je klanten: Minder opdrachten = minder inkomsten.

En dat is tricky.

Daarnaast is je inkomen afhankelijk van je uurtarief en het aantal uren dat je per week kunt maken. Een hoger inkomen verdienen kan alleen door meer uren te draaien en/of je uurtarief te verhogen.

Tenzij je het slimmer aanpakt dan de meesten:

Door je webdesign skills te gebruiken om digitale producten te maken en te verkopen. Zo zet je extra inkomstenbronnen op naast je normale webdesign werk voor klanten.

digitale producten welke webdesigners kunnen maken en verkopen

Meer geld verdienen als ontwerper is dus eigenlijk heel simpel. Ook jij kunt snel en makkelijk meer verdienen met volgende digitale producten.

1. Website templates

HTML templates zijn nog steeds een populair product. En super interessant voor webdesigners:

Normaal maak je een uniek design voor je klant. Nu maak je een uniek design welke je daarna onbeperkt kunt verkopen.

De Ultieme Gids Naar 4000 Euro Per Maand

Download mijn ultieme gids naar 4000 euro per maand met winstgevende websites. Ontdek mijn methode + strategie en kopieer deze 1-op-1 voor jezelf.

Je doet dit volgens je gebruikelijke routine:

 • Je ontwerpt het design
 • Je zet het daarna om naar een HTML & CSS template
 • Je verkoopt het pakket met alle bestanden

Programmeurs zijn dol op HTML templates. Zo kunnen ze hun geniale code tot leven laten komen in mooie designs. En ook lang niet iedereen wil WordPress gebruiken.

2. WordPress themes

Wordpress themas verkopen als digitaal product
Voorbeelden van kant-en-klare WordPress thema’s. De aantallen achter de sterren zijn het aantal verkopen in de laatste maand. Het Avada thema is in de afgelopen 30 dagen dus ruim 23.000 keer verkocht voor 60 dollar!

WordPress is populair en dat weet je als webdesigner waarschijnlijk ook. Hier kun je van profiteren door je HTML en CSS design om te zetten naar een WordPress thema.

Je profiteert dan niet alleen van de grote vraag naar WordPress thema’s maar kunt je ontwerp ook voor meer geld dan alleen HTML & CSS verkopen.

Als je dit slim aanpakt kan het ontwerpen, verkopen en bijhouden van 1 of 2 WordPress thema’s je zelfs een complete business opleveren. Er zijn genoeg thema’s welke per jaar meer dan 1000 keer verkocht worden voor 50 euro of meer.

Side-note: WordPress thema’s moeten wel regelmatig geüpdatet worden om aan de code standaard te voldoen. Ook zullen bij deze thema’s meer support vragen van je klanten komen.

3. Email templates (deze is GOUD)

Email marketing templates voorbeeld
Voorbeeld van een e-mail template pakket met notificatie emails

Toen ik ’n paar jaar terug zelf nog als webdesigner werkte was een van mijn grootste klanten een e-mail marketing specialist. Hiervoor heb ik honderden e-mail templates gemaakt. Dit was bijna full-time.

Ik droomde over e-mail templates destijds.

Elke dag opnieuw zag ik hoe effectief en belangrijk e-mail marketing is. Toen besefte ik me dat er dus veel meer bedrijven die deze templates kunnen en willen gebruiken.

Hierop heb ik destijds 2 pakketten gemaakt met elk 5 templates. Met de .PSD bestanden en HTML & CSS getest voor o.a. Mailchimp.

Kostte me in totaal slechts 4 dagen om te maken.

Vervolgens heb ik een simpele verkooppagina opgezet met het aanbod:

 1. Een los template pakket voor 15 dollar
 2. En een combideal van beide pakketten voor $25 dollar.

Per maand had ik gemiddeld 15 sales op het combipakket en 10 sales voor de losse pakketten. Leverde me toch ruim 500 dollar per maand extra op voor meer dan 1.5 jaar. 🙂

4. Social Media afbeeldingen & templates

Afbeeldingen en templates voor social media zijn ook ideaal te verkopen als digitaal product. Zeker als je deze voor specifieke niches ontwerpt.

Populaire social media templates zijn:

 • Facebook headers
 • Facebook post templates
 • Instagram post templates
 • Instagram story templates
 • YouTube covers

Je kunt deze verkopen via verschillende platformen. Zie hier het overzicht van deze platforms.

5. Icon sets

Icon sets verkopen

Icons worden steeds vaker gebruikt. Om tekst kracht bij te zetten of in de navigatie van websites en apps. Er zijn daarom veel icon sets te koop.

Ook jij kunt je eigen sites maken en aanbieden. Ook hierbij geldt: Focus je op niches. Maak sets voor specifieke niches. Zo onderscheid je jouw icons van de rest.

6. Banner templates

Banner templates zijn ook nog steeds in trek. Er wordt nog volop geadverteerd en daarvoor zijn banners nodig. En niet elk bedrijf of website heeft custom banners.

Als je toch wilt adverteren en nog geen eigen banners hebt is zo’n banner template pakket dus perfect. Ook veel affiliates gebruiken dit soort banners voor hun promoties.

Maak dus pakketten in verschillende stijlen met de populaire advertentieformaten. Ook hier kun je verschillende pakketten gericht op verschillende niches maken.

7. Photoshop of Sketch Add-ons

Dit is voor de meer technische ontwerpers onder ons. Als je Photoshop/Sketch van binnen en buiten kent kun je zelf add-ons maken en deze exporteren.

Vervolgens kun je deze verkopen zodat andere ontwerpers een bepaald effect in 1 klik kunnen toepassen.

8. SVG vectors

SVG vectors zijn heel erg populair aan het worden momenteel. In plaats van afbeeldingen gaan we steeds meer met vectors werken. Zo worden de afbeeldingen altijd superstrak geschaald naar de resolutie van de gebruiker. Ook laden ze veel sneller dan de meeste afbeeldingen.

Als je hier nu op inspeelt en populaire dingen in een SVG vector gaat aanbieden kun je echt goed geld verdienen als ontwerper.

9. Logo templates

Niet elk bedrijf of project heeft voldoende budget om een logo op maat te laten maken. Zeker niet tijdens de startfase.

Voor zulke projecten zijn logo templates een uitkomst. Kant-en-klare logo’s waar alleen de naam aangepast hoeft te worden.

Ook webbureau’s en website bouwers maken hier veel gebruik van. Zo kunnen zij toch elke website van een logo voorzien.

10. Achtergronden en textures

Hoge kwaliteit achtergronden en textures zijn voor ontwerpers altijd fijn om mee te werken. Het kan je ontwerp net dat beetje extra flair geven.

11. User Interface & Web elementen

Wederom een product wat je als webdesigner in no-time in elkaar zet. Complete user interfaces of puur losse elementen.

 • Formulier styles
 • Buttons
 • Badges
 • Sliders

Zo kun je zelf deze digitale producten verkopen

De eerste stap is het maken van het product. Stap 2 is het verkopen.

Dat kun je op meerdere manieren aanpakken:

 1. Een eigen verkoopwebsite
 2. Gebruik maken van platformen

Een eigen verkoopwebsite

Bijvoorbeeld je persoonlijke portfolio of je bedrijfswebsite. Je maakt hier een mooie landingpagina aan met je aanbod. Vervolgens koppel je een betaalsysteem zodat je producten automatisch geleverd worden na betaling.

Gebruik maken van platformen

Als je jouw producten via platformen gaat verkopen profiteer je gelijk van hun traffic en klanten. Je betaalt doorgaans wel een percentage per verkoop maar daarvoor krijg je een hoop terug.

Platforms die je kunt gebruiken:

 1. Graphic River
 2. Creative Market
 3. Design Cuts

Stappenplan Voor 4000 Euro Per Maand

Download mijn stappenplan tijdelijk gratis en begin zelf met geld verdienen via internet.

Geschreven door Youri

Internet ondernemer die "leeft van het internet" met meer dan 15 jaar ervaring. Op Slimmerverdienen deel ik mijn tips en technieken voor het bouwen van een online business met websites. Lees mijn verhaal

Plaats een reactie