Online Business Starten: #19 Ideeën Waarmee Je Direct Kunt Beginnen [2021]

Internet bedrijven zijn de toekomst. Steeds meer gaat online en dit zal alleen maar toenemen. En door de Corona-crisis is dit in een stroomversnelling terechtgekomen.

Als je overweegt te gaan ondernemen is het starten van een internet bedrijf bij uitstek de beste keus.

Maar welke mogelijkheden zijn er?

In deze blog geef ik je 19 ideeën voor om een internet bedrijf te starten. Van een simpele dienst of service tot een volledig geautomatiseerde business. En dat is nog niet alles..

.. met deze bedrijven:

 1. Kun je gelijk starten
 2. Heb je een business-model wat winstgevend is
 3. Zijn vrij weinig investeringen voor nodig
 4. Heb je de vrijheid dit in te richten naar jouw wensen en lifestyle

Ready?

19 ideeën voor het starten van een internet bedrijf

Je voelt diep van binnen dat je iets voor jezelf wilt starten. Het liefste via internet zodat je niet locatie gebonden bent. Maar.. je weet nog niet zo goed wat er mogelijk is.

Daarom ga jij dit lijstje GOUD vinden.

1. Affiliate marketing business

Affiliate marketing is naar mijn mening het ideale businessmodel. Zeker als je net begint.

De Ultieme Gids Naar 4000 Euro Per Maand

Download mijn ultieme gids naar 4000 euro per maand met winstgevende websites. Ontdek mijn methode + strategie en kopieer deze 1-op-1 voor jezelf.

Als affiliate promoot je producten van anderen. Zo kun je op een laagdrempelige manier leren hoe internet marketing en online verkopen werkt zonder zelf een product te verkopen.

Daarnaast heeft het meerdere voordelen:

 1. Je kunt werken waar en wanneer jij wilt
 2. Als affiliate bepaal je zelf wat je wel en niet doet
 3. Je kunt bezig zijn met de dingen die je leuk vind (hier richt je jouw affiliate business op)
 4. Weinig startkapitaal nodig om te starten (met 100 euro kun je al starten)

Wat heb je nodig om dit op te zetten?

 1. Eén of meerdere affiliate websites gericht op een specifieke markt/niche
 2. Doorzettingsvermogen (soms duurt het even om dit op gang te laten komen)
 3. Tijd om zelf content (teksten) te maken of budget om tekstschrijvers in te huren

2. Lead generatie

Lead generatie is een vrij simpele maar erg lucratieve business. Het houdt in dat je gegevens van potentiële klanten verzameld voor een specifiek product, dienst of markt. Deze verkoop je vervolgens door aan bedrijven in deze markt. Deze bedrijven kunnen daarna deze klant benaderen met een aanbieding.

Een goed voorbeeld zijn offerte websites: klanten kunnen op zo’n site gratis offertes aanvragen voor bijvoorbeeld een dakkapel. De klant vult zijn eisen/wensen in en ontvangt daarna van een select aantal bedrijven een offerte of aanbieding.

Deze bedrijven betalen de tussenpartij een vast bedrag per lead. Hiervoor ontvangen zij de contactgegevens en wensen van de klant. De prijs per lead is afhankelijk van het doel en de waarde van een klant.

Elke vorm van data verzamelen om deze door te verkopen aan derden is lead generatie. De mogelijkheden op dit gebied zijn eindeloos.

Wat levert lead generatie op?

De prijzen van leads verschillen nogal. Prijzen van leads worden onder andere bepaald door:

 1. De commerciële waarde voor de partij die deze van je koopt.
 2. Verkoop je de lead exclusief of aan meerdere bedrijven?
 3. De kwaliteit van de leads (is een klant bereid tot aankoop of nog niet?)

Hypotheek offertes leveren meer op dan een dakkapel offerte. En een dakkapel offerte levert weer meer op dan alleen een nieuwsbrief inschrijving.

3. Ebooks verkopen

Ebooks maken en verkopen is een interessante handel. Vooral omdat het maken van een ebook een vrij simpel proces is. Op deze pagina schreef ik er eerder al over.

Ook het aanbieden van een ebook is via een eigen website zo gedaan. Je hebt hierbij alles zelf in de hand en je bent niet afhankelijk van een uitgever zoals je met een fysiek boek hebt. Ook is hierdoor je winstmarge veel groter. Soms tot bijna 100% (omdat een ebook digitaal is en je zonder extra kosten een oneindig aantal kopieën kunt verkopen).

Met een zelf gemaakt ebook:

 1. Bepaal je zelf de inhoud
 2. Wat de verkoopprijs wordt
 3. Hoe en waar je deze verkoopt

4. Digitale producten/online cursussen

Dit is ook een extreem populair businessmodel op dit moment. De kennis economie komt tot bloei en dit zal de komende jaren alleen maar verder groeien. Digitale producten zijn ideaal om een business mee te starten.

Je hoeft enkel kennis over een specifiek probleem, pijnpunt of ongemak te bundelen tot een digitaal product/online cursus en dit te verkopen. En dit werkelijk kan van alles zijn, als het maar waarde heeft voor een ander.

Een paar voorbeelden om je een idee te geven:

 1. Hobby en vrije tijd (ik verkoop zelfgemaakte LEGO bouwtekeningen als side-handeltje)
 2. Business: je kent ze wel, de gurus die je een businessmodel leren
 3. Een fijner leven: of dat nu een gezondere leefstijl is of hoe je situaties in je leven benaderd
 4. Lifehacks: Hoe je sneller opruimt, hoe je energieker wakker word, hoe je iedere maand geld bespaart

De Ultieme Gids Naar 4000 Euro Per Maand

Download mijn ultieme gids naar 4000 euro per maand met winstgevende websites. Ontdek mijn methode + strategie en kopieer deze 1-op-1 voor jezelf.

5. Betaalde communities

Betaalde communities (forums, ledenomgevingen, Facebook groepen etc) zijn steeds populairder. Mensen hebben steeds meer behoefte aan een willen graag een plek om met anderen in contact te komen en de discussiëren over dat ene onderwerp.

Door een betaalde community op te richten creëer je zo’n plek. Welke gelijk exclusief is omdat alleen tegen betaling deelgenomen kan worden.

Net als met digitale producten kan het onderwerp van je community alles zijn. Kies een onderwerp wat dicht bij je ligt zodat je als beheerder ook zelf waarde kan toevoegen en weet hoe je de juiste mensen moet bereiken.

6. Software as a Service (SaaS)

Software as a Service is simpelweg een tool of software wat online werkt zonder dat het gedownload of geïnstalleerd hoeft te worden. Je gebruikt deze tools via de browser of mobiele app.

Voorbeelden van SaaS

 • Canva – online software voor het maken en ontwerpen van allerlei soorten graphics
 • Plug&Pay – hiermee kun je effectieve betaalpagina’s maken
 • Huddle – voor het opzetten van een online community en leeromgeving
 • SERanking – hiermee kun je de posities van je website in zoekmachines automatisch bijhouden

Het maken van een SaaS kan qua kosten snel oplopen, afhankelijk van hoe complex het is. Een startbudget is voor dit model dus zeker nodig.

Gelukkig zijn er steeds meer kant-en-klare SaaS systemen te koop die je kunt installeren en gebruiken. Dit kan je zeker wanneer je start een hoop kosten schelen.

7. Webhosting & domeinnamen

Webhosting & domeinnamen zijn ook een interessante business om te runnen. Het is een product waar constante vraag naar is (er worden in Nederland alleen al meer dan honderden nieuwe sites per dag gestart).

Daarnaast zijn de inkomsten terugkerend: elk jaar moet de domeinnaam en het hostingpakket verlengd worden voor opnieuw een jaar.

Met de hedendaagse technieken is een webhosting bedrijf makkelijk op te zetten en te runnen. Als je kennis van webhosting en domeinnamen hebt dus een potentiële business die je kunt opzetten.

Over webhosting gesproken.. Heb je mijn review over Cloud86 al gelezen?

Maar het is ook een mooie business als je zelf weinig kennis van deze markt hebt. Het enige wat je dan nodig hebt om te beginnen is managed reseller webhosting of een managed VPS. Zo hoef jij je geen zorgen te maken om technische zaken zoals updates, crashes en meer. Dit doet het bedrijf waar je jouw reseller of VPS huurt voor je.

Met een systeem zoals WHCMS kun je het hele proces automatiseren. Dit is een online systeem waarmee je webhosting en domeinnamen kunt verkopen. Inclusief online betalingen, facturatie en het leveren van het product.

Als een klant iets besteld en betaald heeft zorgt dit systeem ervoor dat het hostingpakket aangemaakt word en de domeinnaam geregistreerd en gekoppeld.

Zo hoef jij je alleen bezig te houden met verkopen en het runnen van de business.

8. Teksten en content dienst

Teksten schrijven voor geld kan een prima inkomen opleveren. Zeker als je dit full-time doet en regelmatig nieuwe opdrachten kunt binnenhalen.

Wat nog beter werkt: teksten & content schrijven op basis van een maandabonnement.

Bedrijven, affiliates en andere website eigenaren kunnen dan een maandabonnement afnemen en daarvoor krijgen ze een vast aantal teksten geleverd. Zo hoef je niet elke keer opnieuw opdrachten binnen te halen en creëer je terugkerende inkomsten voor jezelf.

Dit model zie je steeds meer tekstschrijvers hanteren en van sommige weet ik dat ze volledig vol zitten voor de komende maanden.

9. Social media management en beheer

Ook Social Media Management is een businessmodel waar veel geld mee te verdienen valt. En wat ook vrij makkelijk op te zetten is. Het houdt in dat je de social media pagina’s en profielen van bedrijven en ondernemers gaat beheren.

Zo kunnen deze bedrijven zich volledig op hun business focussen terwijl ze toch op social media actief zijn (geloof me, niet elke ondernemer heeft daar zin in of tijd voor).

Enkele Social Media management taken

 1. Posten van nieuwe content
 2. Reacties monitoren en reageren
 3. Privéberichten/DMs lezen en beantwoorden
 4. Scoren van meer volgers/fans en zo het bereik vergroten

In de SMMB Masterclass zie je hoe je dit van A-tot-Z kunt opzetten. Elke week posten ze nieuwe video’s met de laatste technieken en tips, er is een actieve community en er zijn wekelijkse coaching calls.

De Ultieme Gids Naar 4000 Euro Per Maand

Download mijn ultieme gids naar 4000 euro per maand met winstgevende websites. Ontdek mijn methode + strategie en kopieer deze 1-op-1 voor jezelf.

10. Prijsvergelijker websites

Websites om prijzen te vergelijken: van energie tot verzekeringen, van drukwerk tot bladblazers. Je hebt ze in alle soorten en maten. Vaak zijn het affiliate sites maar omdat het zo’n mooi model is verdient het een eigen kopje hier.

Eigenlijk is het heel simpel: je helpt anderen een aankoopbeslissing te maken door de prijzen tussen product A en B (en C, D etc) te vergelijken. Aangevuld met functionaliteiten en andere specificaties.

Meestal verdien je hier geld mee door naar verkopers te linken via een affiliate link. Maar je kunt ook met bedrijven een directe deal sluiten.

11. Print on Demand webshop

Print on Demand is vergelijkbaar met dropshipping. Met dit model verkoop je bedrukte producten welke direct door de leverancier naar jouw klant verstuurd worden.

De ontwerpen bepaal je zelf: maak de meest vette designs of druk coole quotes.

Via een van de vele Print-on-Demand leveranciers open je vervolgens jouw webshop. Hier upload je jouw designs en je kunt je producten direct aanbieden.

Wanneer iemand bij jou een product besteld wordt deze automatisch doorgestuurd naar de leverancier. Deze print vervolgens het product met het design en stuurt deze whitelabel op naar jouw klant.

Dit is een prachtig model om een eigen kledingmerk of merchandise webshop te starten.

12. Software licentie webshop

Vroeger moest je software zoals Microsoft Office, Windows en virusscanners nog in de winkel kopen. Kreeg je een doos met een cd’tje erin en in het boekje stond dan de licentiecode om de software te activeren.

Tegenwoordig gebeurt dat vooral online. En daar is grote handel in.

Software licenties kun je via speciale resellers met grote kortingen inkopen. Zo kun je deze doorverkopen met winst en toch goedkoper zijn dan de adviesprijs.

Je kunt deze licentiecodes direct na betaling automatisch laten versturen naar de klant. Zo krijgt de klant direct het product, heb je weinig klantenservice en zit je ook niet verzendtijden.

13. E-mail marketing

E-mail marketing is een businessmodel waar je veel kanten mee op kan. Je kunt een business voor jezelf runnen of een dienst opzetten voor andere bedrijven.

Wat zoal in mij opkomt:

 1. Mailinglijsten- en campagnes voor andere bedrijven beheren
 2. Opzetten van een email opt-in en funnel voor bedrijven
 3. Eigen mailinglijsten waar je affiliate campagnes op promoot
 4. Of je eigen (digitale) producten
 5. Automatische business met autoresponders

Ook in 2021 is email nog steeds de beste manier om potentiële klanten te bereiken. Het heeft het hoogste openingspercentage van alle vormen van direct marketing.

Eén van de meest winstgevende manieren is het opzetten van eigen mailinglijsten en hier vervolgens affiliate producten of eigen producten op te promoten.

14. Content marketing voor bedrijven

Content marketing is een vorm van marketing waar je middels content een connectie maakt met de doelgroep. Dit is content zoals blogs, video’s, afbeeldingen en meer. Ook social media is een vorm van content marketing.

Veel bedrijven hebben echter niet de kennis, inspiratie of capaciteit om dit (actief) te doen. Terwijl het een bedrijf echt een boost kan geven in resultaten. Daarom wordt dit vaak uitbesteed en is er dus een goede online business mee te bouwen.

Je kunt deze business op twee manieren runnen

Met maandabonnementen. Klanten sluiten een abonnement af en daarvoor plaats je een vast aantal stukken content op afgesproken media. Omdat je met vaste pakketten werkt kun je een systeem aanbrengen en snel opschalen bij meer klanten.

Op-maat. Je stemt je werkwijze volledig af op de wensen/eisen van een klant en bied geen standaard oplossing. Je kunt hierdoor mogelijk minder klanten aannemen maar wel meer per klant rekenen (en zo soms meer winst maken dan met standaard maandabonnementen).

De Ultieme Gids Naar 4000 Euro Per Maand

Download mijn ultieme gids naar 4000 euro per maand met winstgevende websites. Ontdek mijn methode + strategie en kopieer deze 1-op-1 voor jezelf.

15. Virtuele assistent

Als virtuele assistent ondersteun je andere ondernemers in taken waar ze zelf geen tijd voor hebben. Op afstand vanaf de plek waar jij wilt werken.

Dit kunnen simpele administratieve zaken zijn zoals e-mails beantwoorden maar ook het beheren van de mailinglijst of het plaatsen van content op de website. In principe kunnen alle taken aan een virtuele assistent uitbesteed worden.

Taken welke veel aan virtuele assistenten worden uitbesteed

 1. E-mail & telefoon beantwoorden
 2. Agenda beheren
 3. Facturen maken en versturen
 4. Data invoeren
 5. Kleine aanpassingen aan websites

Virtuele assistenten werken vaak met pakketten waarin een vast aantal uur voor een vast tarief is afgesproken. Meestal komt het uurtarief meer op 20 euro of hoger dus dat is best interessant als je dit fulltime doet.

16. Facebook advertentie bureau

Adverteren op Facebook is een skill die veel geld waard is. Een goede advertentiecampagne opzetten is niet zomaar gedaan. Zeker omdat je op Facebook op zo ontzettend veel eigenschappen kunt filteren.

Maar Facebook ads zijn effectief voor bedrijven. Niet adverteren is geld mislopen. Als je weet hoe je een goede advertentiecampagne opzet is dit een interessant businessmodel voor je.

Bedrijven betalen al snel honderden euro’s per maand exclusief het advertentiebudget voor deze diensten.

17. Google Ads advertentiebureau

Voor Google Ads geldt hetzelfde als voor Facebook Ads. Het is een snelle en effectieve manier om aan traffic te komen: je komt bovenaan de zoekresultaten + op relevante websites met Google Adsense.

18. E-commerce en webshops

E-commerce is niet meer weg te denken uit ons leven. Het is bijna standaard geworden om iets online te kopen.

Zelf een webshop starten kan nog steeds een interessant businessmodel zijn. Dozen schuiven zoals Bol en Amazon kan iedereen en tegen hen concurreren is een lastige en dure missie.

Daarom zie ik zelf vooral kansen voor niche webshops. Webshops die gespecialiseerd zijn in specifieke productgroepen. Of producten verkopen (en maken) welke uniek(er) zijn. Hiermee hoef je niet meer te concurreren met grote namen.

19. SEO diensten voor bedrijven

Als je ervaring hebt met SEO oftewel zoekmachine optimalisatie dan is dit een mooie skill om een business mee te starten.

Met de snel toenemende concurrentie is het voor bedrijven meer dan ooit van belang om continu te blijven investeren in SEO. Het klopt dat er al veel SEO bedrijven op de markt zijn. Echter is de vraag zo groot dat je hiermee altijd klanten kunt binnenhalen.

Om jezelf te onderscheiden zou je niche-gerichte SEO kunnen aanbieden. Je doet dan ‘gewoon’ je SEO taken maar je richt je qua klanten op een specifieke markt. Zo ben je niet 1 van de honderden SEO bureau’s 😉

Jouw online business starten

Dit waren slechts 19 vormen van een online business. Om je een idee te geven waar kansen en mogelijkheden liggen.

Want..

Uiteindelijk draait het bij een business om het volgende: waarde leveren.

Dat klinkt zo cliché maar het is waar: je levert een product of dienst waar een ander geld voor over heeft. En meestal een probleem of ongemak mee oplost of zijn/haar leven mee verrijkt.

Dit kan dus letterlijk alles zijn. Los een probleem op en je hebt een business.

Als je een boor koopt, koop je eigenlijk het gaatje in de muur.

Als je een elektrische tandenborstel koopt, koop je eigenlijk een schoner gebit.

Als je een training neemt om winstgevende websites te bouwen, koop je eigenlijk een skill waarmee je meer geld (en vrijheid) kunt creëren.

Dat was ‘m voor vandaag.

Have fun met je nieuwe business! Wat gaat het worden? 😏

Stappenplan Voor 4000 Euro Per Maand

Download mijn stappenplan tijdelijk gratis en begin zelf met geld verdienen via internet.

Geschreven door Youri

Internet ondernemer die "leeft van het internet" met meer dan 15 jaar ervaring. Op Slimmerverdienen deel ik mijn tips en technieken voor het bouwen van een online business met websites. Lees mijn verhaal

Plaats een reactie