Lessen Uit Rijke Pa Arme Pa (Rich Dad Poor Dad)

Een van mijn favoriete boeken is Rich Dad Poor Dad (of Rijke Pa Arme Pa in het nederlands). Dit is hét boek om te lezen als je wil leren hoe geld werkt en hoe je een rijke mindset krijgt.

De schrijver Robert Kiyosaki vertelt op verhaalwijze over zijn twee vaders, zijn rijke vader en zijn arme vader. Aan de hand van dit verhaal leer je hoe de rijken denken en hoe niet-rijke mensen dezelfde situatie zien.

Recentelijk noemde ik het boek ook in mijn lijstje met favoriete boeken.

Belangrijke lessen uit Rijke Pa Arme Pa

Hieronder deel ik de hoe beide vaders denken. De ‘arme’ mindset en de rijke mindset.

Zo denkt Arme pa (en de meeste mensen)

Dit zijn de gedachtes en overtuigingen van de gemiddelde persoon.

1. Ga naar school en haal goede cijfers

Naar school gaan is niet per definitie verkeerd. Integendeel. Maar je leert er niet de skills en kennis om rijk en succesvol te worden.

Je leert er om een goede werknemer te worden. En ja, werknemers ervaring is zeker handig als ondernemer maar het gaat hier vooral om de uitvoerende skills.

Als je succesvol wil worden (als ondernemer) moet je op een andere manier denken en naar zaken kijken.

Elon Musk zei eerder ook al “Go to school for fun and not for learning”.

2. Neem een vaste baan voor zekerheid

Een vaste baan is schijnzekerheid. Dat hebben we het afgelopen jaar met de intrede van de corona crisis wel gemerkt. Alleen in Nederland al zijn honderdduizenden banen verloren gegaan. En daar zaten genoeg vaste contracten bij.

De Ultieme Gids Naar 4000 Euro Per Maand

Download mijn ultieme gids naar 4000 euro per maand met winstgevende websites. Ontdek mijn methode + strategie en kopieer deze 1-op-1 voor jezelf.

Ik schreef er eerder ook al een artikel over.

3. Werk hard en spaar

Met hard werken is natuurlijk niets verkeerd. En met sparen opzich ook niet. Maar..

Als je alleen maar hard werkt en je zuurverdiende geld op een spaarrekening zet maak je een beroerde keus. Alleen al dankzij de inflatie word dit geld elk jaar minder waard.

En voor de rentes hoef je het tegenwoordig ook niet meer te doen. De hoogste spaarrente op dit moment is 0,40%. Oftewel 40 eurocent per jaar voor iedere 100 euro die je op je spaarrekening zet. Met een inflatie van 1,1% in Nederland betekent dit per jaar 0,70% waardeverlies op je geld.

4. Werk voor geld

Werken voor geld is prima. Zeker wanneer je nog jong bent en nog alles moet opbouwen. Maar blijf dit niet je leven lang doen. Want dan ben je altijd afhankelijk van je salaris of maandelijkse betalingen.

5. Betaal je rekeningen en schulden eerst

Klinkt logisch en verantwoord (is het ook) maar de rijke pa doet dat net even wat anders (lees je verder in dit artikel meer over).

Dit is dus een typische gedachte en overtuiging van iemand zonder kennis over geld. Als je eerst alle rekening en schulden betaalt ‘vernietig’ je gelijk een deel van je cash. En zul je moet leven met het bedrag wat er overblijft tot je volgende salaris.

Dat kan slimmer.. 😉

6. Bespaar geld met koopjes

Als Nederlander vind ik dit niet eens zo’n slechte eigenlijk. Maar..

.. alleen als je het product ook echt nodig hebt en toch al besloten had te kopen. Korting is alleen korting als het zo’n aanbod is.

Als je het product alleen koopt omdat het nu in de aanbieding is heb je in feite niets bespaard maar alleen geld uitgegeven.

7. Koop niets wat je je niet kunt veroorloven

Ook een vrij logische visie. Tot in zekere zin.

Want ook al kun je nu iets wat je graag wilt niet betalen, niemand zegt dat dit later ook niet kan. Bedenk “Hoe kan ik dit betalen?” en maak op basis daarvan een plan. Denk in mogelijkheden en kansen.

8. Investeren is een risico

Iemand met beperkte kennis over hoe geld werkt en wat je ermee kunt doen ziet investeringen als risico’s. Je zou je zuurverdiende geld maar verliezen..

9. Je koophuis is een asset

Zelfs mensen die minder beperkte overtuigingen over geld hebben trappen in deze mythe. Een asset is een bezit wat je elke maand of vaste periode geld oplevert in plaats van kost.

Als jij zelf in je koophuis woont kost je dat elke maand geld (hypotheek) zonder dat het je meer geld oplevert. Ook als je je huis later met winst verkoopt is het geen asset geweest.

10. De rijken zijn gierig

Deze hoor ik heel vaak. Met name mijn ouders leveren veel kritiek op mensen met geld.

Mensen met geld zijn oplichters, ze zijn niet te vertrouwen, ze zijn alleen maar rijk omdat ze anderen genaaid hebben en noem maar op.

En helemaal ongelijk hebben ze niet: er zitten zeker dit soort types onder de rijken. Maar dat is net als met de gehele samenleving een klein percentage.

11. Geld is de wortel van al het kwaad

En deze overtuiging volgt de vorige mooi op. Denken dat al het kwaad in de wereld een gevolg is van teveel geld. Terwijl het vaak idealen zijn waardoor mensen rare (kwaadaardige) dingen gaan doen.

Armoede is juist de wortel van het kwaad. Als je een groot gebrek aan geld hebt vallen veel principes weg en gaan mensen rare dingen doen met alle gevolgen van dien.

Zo denkt Rijke Pa (en alle andere rijken)

Nu weet je hoe mensen met een arme/beperkte mindset denken. Tijd om eens in het hoofd van de Rijke pa te duiken. Hoe kijkt hij naar deze dingen?

1. Leer hoe geld en financiën werken

Kennis over hoe geld en financiën werken zorgen ervoor dat je slimme keuzes kunt maken. Hiermee heb je altijd een voorsprong op het grootste deel van de mensen (waar deze kennis ontbreekt).

2. Bouw bedrijven en businesses

Blijf bouwen en verbeteren. Met één of meerdere bedrijven zorg je voor meerdere inkomstenbronnen en groeit je vermogen.

3. Niet investeren is een risico

Geld sparen en niet investeren is een groot risico. Doe het juist andersom.

4. Investeer in plaats van sparen

Ik heb eerder al uitgelegd dat met sparen je geld waarde verliest. Juist door te investeren in allerlei assets zorg je dat dit geld voor je gaat werken.

En je dividend/winsten als inkomen uit deze assets kunt halen. Daarnaast groeien je assets in waarde waardoor ze veel meer waard zijn wanneer je deze verkoopt.

5. Laat geld voor je werken

Dat doe je dus door je geld te investeren. Sowieso in assets welke je terugkerende inkomsten opleveren. Maar investeer ook in mensen die bepaalde taken beter kunnen dan jijzelf.

Hiermee zorg je ervoor dat het eindresultaat beter is maar nog belangrijker: je koopt je tijd ermee terug.

Voorbeeld: Jan werkt 8 uur per dag en verdient 5000 euro per maand. Peter werkt maar 4 uur per dag en heeft 3000 euro per maand. Wie is hier nu werkelijk rijker (welvarender)?

6. Betaal jezelf eerst

Dit is een lastige voor veel mensen (ook ik heb hier moeite mee gehad). Maar de gedachte van de rijke pa is simpel:

Als je jezelf als laatste betaalt voel je nog weinig voldoening van je verdiende geld. Je moet het doen met wat er overblijft. Dit kan je directe stress opleveren en je motivatie zakt enorm.

Als je jezelf eerst betaalt is dit andersom. Je voelt een boost van energie van je vers verdiende geld en je kunt jezelf in je behoeften voorzien. Wat er weer voor zorgt dat je met volle motivatie meer geld kunt verdienen.

Let op: dit betekent NIET dat je je verantwoordelijkheden niet moet nemen met rekening en schulden. Deze zul je linksom of rechtsom sowieso moeten betalen.

7. Vraag aan jezelf “hoe kan ik dit betalen?”

In plaats van te denken “ik kan dit niet betalen”. Dit is verwant aan nummer 7 van Arme pa.

Maar in plaats van te denken dat je het niet kunt betalen (en dus niet óf met een gevoel van schuld koopt) ga je kijken hoe je het wél kunt betalen.

8. Je koophuis is een liability

Dit kon je al lezen bij overtuiging 9 van de arme pa. Een koophuis waar je zelf in woont is géén asset als dit huis je niet meer oplevert dan dan je aan hypotheek betaalt.

9. De rijken zijn royaal

En zo is dat. De meeste rijken zijn namelijk dankbaar, nederig en royaal. Zij gebruiken hun rijkdom ook de wereld een betere plek te maken en anderen te helpen. Iets wat veel makkelijker gaat met een flink vermogen.

Rich Dad Poor Dad kopen

Als je dit boek nog niet gelezen hebt raad ik aan het boek gelijk te bestellen. Het boek leest makkelijk weg en gaat je gegarandeerd nieuwe inzichten over geld geven.

  • Leer in overvloed te denken over financiën
  • Leer geld te zien als een middel en niet als een bezit
  • Hoe geld voor je gaat werken (in plaats van jij voor geld)
  • Ontdek wat het verschil is tussen rijk zijn en welvarend zijn (grootste inzicht voor mij!)

Rich Dad Poor Dad morgen in huis ➡️

Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Stappenplan Voor 4000 Euro Per Maand

Download mijn stappenplan tijdelijk gratis en begin zelf met geld verdienen via internet.

Geschreven door Youri

Internet ondernemer die "leeft van het internet" met meer dan 15 jaar ervaring. Op Slimmerverdienen deel ik mijn tips en technieken voor het bouwen van een online business met websites. Lees mijn verhaal

Plaats een reactie