Welke Soorten Affiliate Websites zijn er en wat past bij mij?

Affiliate marketing is de laatste jaren steeds populairder geworden. Niet alleen onder publishers maar ook onder adverteerders. Voorheen was affiliate marketing een verdienmodel voor een extra inkomen, vandaag de dag is het een compleet business model.

Waar je vroeger met een paar affiliate links al meer dan goed kon verdienen is het vandaag de dag belangrijk om je website professioneel op te zetten. En daarmee kun je allerlei kanten in.

Want een succesvolle affiliate website kan in meerdere vormen worden opgezet. In dit artikel vind je de verschillende soorten affiliate sites die vandaag de dag voor goede resultaten zorgen.

Soorten affiliate websites

Een goede en succesvolle affiliate website opzetten is niet echt moeilijk. Het belangrijkste is dat je een goede niche kiest die bij je past en vervolgens een goede website rondom dit onderwerp bouwt.

1. Affiliate blog / content sites

Dit is de meest populaire en voorkomende affiliate website: de affiliate blog. Een andere naam hiervoor is een content- of autoriteit site. De reden dat dit soort sites zo populair zijn is de eenvoud om het op te zetten. Als je jouw domeinnaam en webhosting hebt geregistreerd hoef je enkel WordPress te installeren (systeem om je website te bouwen en beheren) en je kunt daarna gelijk beginnen met blogs schrijven en publiceren.

In deze blogs deel je informatie en tips en verwerk je vervolgens jouw affiliate links. Het is een hele natuurlijke manier van producten promoten.

Dit soort blogs kun je in verschillende vormen schrijven:

 1. Persoonlijke verhalen- en ervaringen
 2. Tips & tricks voor specifieke problemen of oplossingen
 3. Beste lijstjes (bijv. de 10 beste tandenborstels)
 4. Review artikelen over specifieke producten

2. Vergelijkingswebsite

Vergelijkingswebsites zie je ook steeds vaker als affiliate sites. Dit omdat consumenten steeds vaker willen vergelijken alvorens ze overgaan tot aankoop van een product of dienst. Want iedereen wil natuurlijk het beste product tegen de laagste prijs.

Of het nu gaat om een energiecontracten, verzekeringen of een simpele VPN server, de mogelijkheden hierin zijn eindeloos en je ziet steeds meer vergelijkingssites gericht op specifieke producten of niches.

De Ultieme Gids Naar 4000 Euro Per Maand

Download mijn ultieme gids naar 4000 euro per maand met winstgevende websites. Ontdek mijn methode + strategie en kopieer deze 1-op-1 voor jezelf.

Met de toenemende affiliate mogelijkheden is dit een uitgelezen kans voor affiliates. En nog een groot voordeel: Wanneer iemand gaat vergelijken wat de beste keus is om te kopen zit deze persoon al in het koop proces. Dat betekent dat een groot deel van je kliks ook direct verkopen en dus commissies zullen opleveren!

3. Review website

Review websites zijn ook hot momenteel en erg vergelijkbaar met een blog. Toch verdient het een aparte vermelding in deze lijst omdat het een type website op zichzelf is.

Het idee van deze sites is vergelijkbaar met de vergelijk website: als de consument in de aankoopfase van een product zit willen ze graag de bevestiging dat de gemaakte keus de juiste is. Dus zoeken ze naar reviews over het product. En als je als affiliate die reviews schrijft en jouw affiliate links hierin verwerkt is de kans groot dat de aankoop via jouw link gaat en jij dus de commissie hiervoor opstrijkt.

Review sites zijn er in verschillende soorten:

 1. Je hebt grote, algemene reviewsites die verschillende soorten producten reviewen en promoten
 2. En je hebt niche review sites die zich op één (soort) product richten, bijvoorbeeld tandenborstels

Beide hebben voor- en nadelen. De grote algemenere sites hebben een grotere doelgroep maar ook meer concurrentie. De kleinere meer niche review sites hebben een kleinere doelgroep maar ook minder concurrentie. En omdat deze sites specifieker zijn is de kans op conversie meestal hoger.

4. Kortingscode- en coupon sites

Waarschijnlijk heb je het zelf al wel eens gedaan: je staat op het punt ergens iets te bestellen en je Googled nog snel even naar een kortingscode. Dit zijn 9 van de 10 keer affiliate sites.

Vaak moet je klikken om de kortingscode te zien te krijgen van een bepaalde webshop. Op dat moment opent die specifieke shop via een affiliate link. Als jij vervolgens je aankoop afrond krijgt de affiliate van de kortingscode website hier commissie over.

Het opzetten van dit soort sites is een stuk technischer dan een blog of vergelijkingssites. Gelukkig zijn er tegenwoordig kant en klare systemen en WordPress thema’s hierop gericht waardoor je alleen de inhoud hoeft te regelen.

Wel kost het meer tijd en geld om dit soort sites te laten ranken in Google omdat je veel dezelfde content hebt zonder diepgang. Ook is de concurrentie meestal groot.

5. Affiliate webshop

De affiliate webshop is een oudere vorm van affiliate marketing die je niet meer zo vaak ziet. Dat komt om dat deze manier van affiliate marketing niet heel effectief meer is. Vaak worden de producten automatisch ingeladen via zogeheten product feeds.

Ondanks dat dat heel makkelijk werkt en grotendeels automatisch gaat zit er een groot nadeel aan..

Je laad hiermee ook de content van de producten in waardoor je duplicate content op je website hebt. Wat weer niet werkt om je website in Google te laten ranken. In dit geval zou je dus per product zelf een unieke tekst moeten maken wat in verhouding tot bijvoorbeeld een blog artikel veel meer moeite, tijd en geld kost.

Als je met betaalde ads gaat werken in plaats van organisch verkeer via zoekmachines zou dit wellicht nog kunnen werken maar zoals vele affiliates (en ikzelf) altijd zeggen: affiliate webshops zijn zó 2010.

Jouw eigen affiliate website maken

Je weet nu wat de 5 meest voorkomende soorten affiliates zijn. Er zit ongetwijfeld een type website bij die jou aanspreekt en welke je op wil zetten. Zelf adviseer ik startende affiliates om met een affiliate blog te beginnen om zo ervaring op te doen met affiliate marketing en het maken van content.

Als je de smaak eenmaal te pakken hebt kun je naar andere soorten sites gaan kijken om op te zetten.

Ik heb nog enkele interessante artikelen voor je rondom het starten met een affiliate website:

 1. Affiliate site maken met minder dan 100 euro budget
 2. Stappenplan om affiliate te worden
 3. Overzicht van Nederlandse affiliate netwerken
 4. Geld verdienen met affiliate marketing
 5. Producten met hoge affiliate commissies

Heb je nog vragen over deze soorten affiliate websites? Stel ze in de reacties en ik help je verder!

Stappenplan Voor 4000 Euro Per Maand

Download mijn stappenplan tijdelijk gratis en begin zelf met geld verdienen via internet.

Geschreven door Youri

Internet ondernemer die "leeft van het internet" met meer dan 15 jaar ervaring. Op Slimmerverdienen deel ik mijn tips en technieken voor het bouwen van een online business met websites. Lees mijn verhaal

Plaats een reactie