Thuis aan het werk: 11x handige en praktische tips!

Het Coronavirus gooide alles op zijn kop. Het gewone leven bestaat niet even meer en het werkleven is compleet anders geworden. De meeste bedrijven laten hun medewerkers thuiswerken, mits dat mogelijk is.

Als thuiswerker hoef je niet meer netjes aangekleed naar kantoor te rijden en kan jij zelf de tijd indelen. Dat is fijn, maar stiekem ook best moeilijk. De grote vraag is hoe jij productief kan werken in jouw eigen omgeving.

Aan het einde van de dag wil je natuurlijk wel tevreden zijn met de werkzaamheden die jij hebt gedaan. Gelukkig hebben wij 11 handige en vooral praktische tips voor de thuiswerkers!

1. Maak een dagplanning

Jij werkt misschien al met een handig lijstje met werkzaamheden die nog gedaan moeten worden. Slim, maar het kan nog een stuk efficiënter en duidelijker. Je kan namelijk ook een duidelijke dagplanning maken. Het liefste de avond ervoor al.

Noteer die werkzaamheden, maar ook de deadlines die jij jezelf oplegt. Een tijdplanning is nog beter, want dan moet je echt hard aan de bak. Zorg ervoor dat je ook de pauzes meeneemt in de planning. Geloof ons, aan het einde van de werkdag ben jij meer dan tevreden.

2. Hanteer normale werktijden

Iedereen heeft baat bij structuur, zowel jong als oud. Een gestructureerd leven zorgt voor rust en overzicht. Wij raden je daarom ook aan om het ‘normale’ leven in stand te houden. Oftewel, hanteer de kantooruren.

Sta op wanneer je normaal uit bed komt. Doe geen gekke dingen, zoals douchen in jouw lunchpauze. Kies ook voor normale kleding en ga niet in je pyjama aan het werk. Kort gezegd, laat een dagje thuiswerken zoveel mogelijk lijken op een normale werkdag op kantoor.

3. Werk aan een bureau

Thuiswerken kan heel ontspannen zijn en stelt je voor totaal andere keuze dan voorheen. Je kan bijvoorbeeld ook gewoon lekker op de luie bank gaan zitten. Comfortabel, dat is zeker. Alleen is het niet heel slim.

Probeer altijd professioneel te blijven en te kiezen voor een wat zakelijkere werkplek. Je kan bijvoorbeeld aan tafel gaan zitten of achter een bureau in de werkkamer. Probeer jouw bureau ook altijd netjes te houden, want dat zorgt ook voor meer rust.

De Ultieme Gids Naar 4000 Euro Per Maand

Download mijn ultieme gids naar 4000 euro per maand met winstgevende websites. Ontdek mijn methode + strategie en kopieer deze 1-op-1 voor jezelf.

Je zal vanzelf merken dat jij op die manier een stuk productiever kan werken.

4. Ontwijk de afleidingen

Een werkgever heeft maar als te graag dat de medewerkers naar kantoor komen. Simpelweg omdat de medewerker zich dan voor de volledige 100% kan focussen op zijn werk. Thuis heb je last van afleidingen en laat dat nu één van de grote pijnpunten zijn.

Het is verstandig om als thuiswerker ervoor te kiezen om de afleidingen te ontwijken. Dat is heel eenvoudig. Probeer je smartphone te negeren en van jouw social media kanalen weg te blijven.

En ga al helemaal niet met jouw laptop op de bank televisie kijken. Je hebt het misschien niet zo snel door, maar de concentratie is ver te zoeken op dat moment.

5. Rustgevende muziek opzetten

Het kan zijn dat jij niet zo goed tegen de stilte kan. Als je alleen thuis zit te werken dan hoor je misschien wel helemaal niets om je heen. Dit is voor sommige mensen een voordeel, maar lang niet voor iedereen. Het is dan slim om de radio aan te zetten of te kiezen voor speciale rustgevende muziek.

Mocht je een account hebben bij een streaming dienst dan kan je zelfs zoeken naar concentratiemuziek. Zit je er even helemaal doorheen, zet dan even een opzwepend nummertje op.

6. Blijf in contact met collega’s

Jij werkt alleen thuis, maar dat doen jouw collega’s ook. Gelukkig kan je dankzij allerlei moderne uitvindingen gemakkelijk met elkaar in contact blijven. Je moet denken aan Skype of Microsoft Office. Chatten via Slack is ook een aanrader voor bedrijven.

Als je snel een document wilt delen met een collega dan kan je kosteloos gebruik maken van Google Drive. De uiterst handige applicaties en communicatiesystemen hebben veel te bieden en bevorderen de efficiëntie.

7. Maak eens een wandeling

Thuiswerken is eentonig en eigenlijk zit je alleen maar binnen. Je moet echter ook wel voldoende beweging krijgen. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, het kan ook de werkprestaties een flinke boost geven.

Wij raden je aan om in ieder geval één keer per dag een wandeling te maken. Het hoeft geen lange wandeling te zijn. Dit kan je in de ochtenduren doen voor de start van de werkdag of in de lunchpauze. Het is sowieso fijn om even buiten te zijn.

8. Start de dag met een goed ontbijt

Het feit dat jij niet naar kantoor hoeft neemt niet weg dat je wel goed moet ontbijten. Een goede maaltijd als start van de dag kent veel positieve effecten. Je krijgt er meer energie van en het komt de concentratie ten goede. Eet je ontbijt niet tijdens de werktijd, maar om dezelfde tijd als wanneer je normaal gesproken zou gaan ontbijten. Nogmaals, structuur is essentieel.

9. Begin met de belangrijkste taken

De meeste mensen zijn het productiefste in de ochtenduren. Je hebt dan nog de meeste energie en daar kan je dankbaar gebruik van maken. Door in de ochtend de belangrijke taken te volbrengen kan je de simpelere taken later op de dag doen. Het grote voordeel daarvan is dat je minder fouten maakt en een fijner verloop van je werkdag hebt.

10. Stoppen en pauzeren op de juiste momenten

Thuiswerken kent veel voordelen. Je moet alleen ook aan de nadelen denken. Een van de grootste valkuilen is dat thuiswerkers langer doorwerken dan normaal. Nog even een extra uurtje doorwerken lijkt in eerste instantie juist erg slim..

.. maar dat is het dus niet. Je moet juist op tijd stoppen met werken, zodat je de volgende dag weer gefocust kan doorwerken. Wij raden je aan om na een werkdag nog even te gaan sporten of een wandeling te gaan maken.

11. Niet werken in het weekend

Het weekend is het moment om volledig tot rust te komen. Na een lange werkweek heb je de twee vrije dagen ook gewoon hard nodig. Ga daarom ook niet nog wat extra werk verzetten in het weekend. Je kan de tijd beter gebruiken om tijd met jouw gezin door te brengen of wat klusjes in huis te doen.

Stappenplan Voor 4000 Euro Per Maand

Download mijn stappenplan tijdelijk gratis en begin zelf met geld verdienen via internet.

Geschreven door Youri

Internet ondernemer die "leeft van het internet" met meer dan 15 jaar ervaring. Op Slimmerverdienen deel ik mijn tips en technieken voor het bouwen van een online business met websites. Lees mijn verhaal

Plaats een reactie